Bez zastoja

Lovranci svaki dan vjerni svom mrkatu

Mirna Šumberac

Foto Mirna Šumberac

Foto Mirna Šumberac

Prodaja nam ide bolje nego inače, budući da sam zbog korone uvela i dostavu – izjavila je Dijana Janjetić koja na lovranskoj tržnici prodaje proizvode bazirane na domaćoj proizvodnji



Lovranski mrkat još uvijek je mjesto koje redovito posjećuju Lovranci i drugi posjetitelji i to bez obzira na aktualnu nezavidnu situaciju. Nema velike promjene osim sveprisutnih upozorenja, maskica i epidemiološkog razmaka. Obišli smo trgovine da vidimo ponudu i što kažu prodavači i potrošači.


– Na mrkat ren sako jutro. Isplati se poć na mrkat, kupit povrće, inćoni i drugo, koliko košta-košta. Pridu ljudi i s drugemi stvari, bakalaron recimo. Ovo je središte nalaženja. Ni me strah koroni, nema me zaš bit – izjavio je jedan od redovitih posjetitelja lovranskega mrkata, Lilo iz obitelji Blečić.


Od povrća i voća po kilogramu se nudi špinat za cijenu od 20 kuna, radić za 30, krumpir za 5 i jabuke za 15 kuna. Od ribe najviše se kupuju inćuni za 30 kuna te oslić za 40. Kozice se mogu kupiti po cijeni od 100 kuna te lignje za 150.




– Ni se puno toga promijenilo s koronon ili bez nje. Se ča nudin je domaće. Sad nam najviše re crveni radić, kaul, celer, brokula, endivija i tako – izjavio je Danijel Carić, vlasnik OPG-a Carić iz Istre.


– Prodaja nam ide bolje nego inače, budući da sam zbog korone uvela i dostavu. Vlada dosta veliki interes. S ljudima se dogovaram telefonski ili preko Vibera. Imamo grupu »Črešnjica to go«.


Dostavljamo četiri dana u tjednu, a srijeda je dan za odmor. Najviše nam idu mliječni i suhomesnati proizvodi – izjavila je Dijana Janjetić koja na tržnici prodaje proizvode bazirane na domaćoj proizvodnji.


– Čini mi se da se mlađa populacija više pojavljuje, prije su dolazili uglavnom za vikend. Ne mogu vidjeti neku veliku razliku. Ljeto je bilo isto dobro, s obzirom na to da smo imali turiste, naše mušterije su često gosti iz kampova i apartmana koji si sami kuhaju.


Jeseni i zime su na ribarnici uvijek teški. Ne vidim neku posebnu razliku osim vikenda, kada je lošije jer su nam ranije dolazili vikendaši, Talijani i Slovenci. Zime su i inače teške u manjim mjestima i ribarnicama.


Lovranci preferiraju plavu i sitnu ribu za friganje. Imali smo i dostavu, ljudi su je otkrili pa su bili zadovoljni, a ukoliko opet bude potrebno, mogućnost dostave će nam dobro doći. Sve druge mjere poštujemo.


Nadam se da će ostati ovako pa ćemo lakše preživjeti, samo se nadam da neće biti jačih restrikcija, ipak živjeti se mora, jesti se mora. Trudimo se nabavljati ono što nam ide, da ljudi budu zadovoljni te da je uvijek svježa ponuda – izjavila je prodavačica u ribarnici Diana Marat Aničić.