Oaza

Liburnijski dragulj: Ika ima svoje posebne čari

Valentina Sablić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Šljunčana plaža, koju mul dijeli na dva žalića, savršena je za djecu, ali i sve ostale kupače. Mul - vječno središte primorskog načina života kupalište je »domaćih«, ali i radost mnogobrojnih skakačaOvo malo primorsko mjesto lungomare na jugu spaja s Lovranom, a na sjeveroistoku s Ičićima s kojima je Ika gotovo »srasla«, te Opatijom čiji turistički razvoj ona slijedi. Ipak, vlastitim čarima i posebnostima Ika se izdvaja kao mjestašce »per se«.


Tako je uostalom sa svim krajevima liburnijskog krasa pa sve liburnijske dragulje valja shvatiti u punoj autohtonosti, alteritetnosti i specifičnosti kojom se s pravom diče. Prvotno kao lučica Opriča i Veprinca, a od 18. stoljeća, kada kao »škver« dobiva na važnosti, Ika od davnina potvrđuje svoju višestoljetnu orijentaciju prema moru.


Plaža u Iki fokus je ovog mjesta – obala je to prirodne lučice nastale na padinama brijega uz bujični kraški potok Banina koji izvire na Učki, a do svojeg ikarskog ušća, za vrijeme padalina duž kanjona tvori tjesnace, kaskade, brzace i slapove.


Foto galerija: Plaža u Iki Foto: Vedran Karuza
»Potok teče z Učki nazdolun, nosi kamik moru sa sobun« pjeva Silvana u duetu sa svojim Duletom pjesmu o ikarskoj vruji koja je izvor ponornica iz dubina kraškog kraja, s Učke, ali pretpostavlja se i Alpa.


Tijekom kišnih zimskih dana cijeli ikarski zaljev koji »vrije« i muti se od vruja zaista je poseban prizor. Vruja je dom buteljama vrhunskih vina koja se u ikarsku vruju polažu kako bi ih more dozrijelo, a cijeli zaljev dom je brancinima i ugorima.


Osvježenje ljeti


Šljunčana plaža, koju mul dijeli na dva žalića, savršena je za djecu, ali i sve ostale kupače. Mul – vječno središte primorskog načina života kupalište je »domaćih«, ali i radost mnogobrojnih skakača. Upravo ovdje sreli smo Dianu iz Ike u društvu rodbine iz Italije.– Uvijek se kupam tu na mulu, jako je mirno i jako je čisto, rekla nam je te usputno dobacila:


– Jedino da nam ga malo poprave, to bi bilo idealno – jer plaža u Iki je mul zapravo, imala je pravo Diana. Do nje smo došli dobro gledajući gdje stajemo da nam noge ne zapnu u »škuje«. Unatoč vruji, kaže kako more nije hladno, ali da pruža dobro osvježenje – upravo ono za čime ljeti žudimo, a i razlog zbog kojeg neki, uostalom, i idu na more.


Na šljunku – šareni suncobrani i mnogo djece. Pri presvlačenju svoje unučadi omeli smo Jasnu iz Zagreba.


– Inače se kupamo upravo na ovoj plaži, a mi stariji dolazimo već 50 godina. Doživljavamo Iku kao oazu. Djeca se sutra spremaju na drugo odredište, a ja velim hvali sve i vrati se u Iku. Ništa nam ne fali, mol je odličan za djecu jer vole skakati.Plivaju, rone, druže se… Ako hoćeš biti sam – uokolo su male plažice, ako se hoćeš družiti – na korak od plaže je kafić i fast food s kojim su djeca oduševljena. Svekar je ovdje napravio kuću i cijela obitelj dolazi, ima nas puna kuća i svi smo ludi za Ikom, »šakom i kapom« Jasna je ishvalila Iku.


Na pitanje kako ide, mladi konobar iz jednog od objekata udaljenih »metar od mora« rekao nam je:


– Ovisno o danu!


Nakon što je standardno zaključio da je sezona loša, vlasnik hotela Villa Schubert Josip Brkić požalio nam se:


– Dva puta sam ravnao plažu, ja se s morem igram – more preko zime šljunak vrati meni, pa ga ja u proljeće vratim moru. Nakon dva dana opet dođe jugo, pa sam na početku, istaknuo je i kako bi bilo bolje kada bi Županija i Grad »uskočili« i pomogli.


Po kupaći u kiosk


Na korak od plaže, osim spomenutog hotela koji se izdiže iz mora i iz čijeg se restorana pruža najbolji pogled na more, nalazi se kafić, pub te legendarni Archie’s fast food u kojem cijena izvrsnog hamburgera iznosi 21 kunu, velikog pomfrita 15, malog 9, a sendviča 14 kuna.Cijena sladoleda varira od 9 do 10 kuna, ovisno o objektu, a tako je i s macchiatom čija cijena u prosjeku iznosi 10 kuna i pivom za kojeg je potrebno izdvojiti od 17 kuna na više – nije loše!


Ležaljku i suncobran može se iznajmiti za 50 kuna po komadu, u slatkoj vodi tuša uživati za 2 kune što je i cijena za korištenje sanitarnog čvora. Na plaži stoji i jedna kabina za presvlačenje, a blizu je i kiosk, koji osim standardne ponude, nudi i kupaće kostime, suvenire, šlapice za more i luftiće.


Osim dječjeg igrališta, drugih zabavnih sadržaja za djecu i odrasle nema. Cijena parkiranja, kao i cijena ića i pića, varira. Na području Dražine može se parkirati pored arhitektonski impozantno izvedene tvornice leda sagrađene 1905. godine koja kasnije, uz popratna zdanja, postaje glasovita tvornice konzervirane ribe.Ovdje je za sat vremena potrebno izdvojiti 6 kuna, a za cijeli dan 100. Na parkirnom platou nadomak plaže sat vremena iznosi 10 kuna, a dnevna parkirna karta 170 kuna.


Hodajući lungomarem i prolazeći ispod kamenih arkada, dolazimo do lukobrana iznad kojeg je, u zgradi bivšeg sanatorija, svoje mjesto našao Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.


S desne se strane nasipa krije »divlji« stjenoviti žalić za kupače koji vole biti malo skriveniji. Osim što je jedno od rijetkih besplatnih parkirališta, ovaj je lukobran i romantično sastajalište. Ondje se u kasnim večernjim satima i možda ne baš u jeku turističke sezone, na parkiranim autima često magle stakla.


Ocjene


  • Pristup plaži                                           10
  • Pristup moru                                          10
  • Plaža (mul treba popravak)                   7
  • Ugostiteljske usluge                              10
  • Sadržaji                                                      5
  • Parkiralište                                              10
  • Čistoća                                                      10
  • Pridržavanje epidemioloških mjera   10


Nimfa vode


Toponim Ika vjerojatno je nastao prema autohtonom liburnskom ženskom božanstvu, a riječ je o božici ili nimfi vode. Ime božice Ike sačuvano je na arama – zavjetnim žrtvenicima u Plominu i Puli koji datiraju u rimsko razdoblje.


Prisutnost toponima Ika potvrđuje da se radi o dubokoj ukorijenjenosti autohtonih tradicija lokalnog kulta koji vjerojatno ima prapovijesne osnove, a održao se i za vrijeme Carstva.