Digitalizacija

Fernando Kirigin obećao potpunu transparentnost javnih troškova u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Opatijski socijaldemokrati najavili digitalizaciju gradske upraveFernando Kirigin, kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije, njegova zamjenica Kristina Đukić te članovi liste za Vijeće Aleksandar Vignjević i Rajko Ukić najavili su da će digitalizirati gradsku upravu i omogućiti potpunu transparentnost svih javnih troškova.


– Želimo stvoriti »fer Opatiju«, a ovo je temelj te naše vizije – pošten odnos gradske vlasti prema građanima kojima služi. Zato ćemo »otvoriti knjige«, tako da će svaki Opatijac moći vidjeti apsolutno svaki trošak plaćen iz proračuna.


Da to malo karikiram: ako gradonačelnik ili netko drugi naruči kavu na račun gradskog proračuna, za tih desetak kuna napravit će se račun koji će biti jednostavno, putem aplikacije i internetskog sučelja, dostupan svima na uvid – rekao je Kirigin.
Naglasio je da će im uzori u tom pogledu biti Općina Omišalj i susjedni Grad Kastav, koji su već uveli potpuno transparentne procedure u javno budžetiranje.


Aleksandar Vignjević je naveo da suvremena tehnologija omogućuje da sve informacije građanima budu brzo i transparentno predstavljene.


– Javni uvid donosi i kvalitetnije upravljanje budžetom jer se tada dvaput promisli o svakom trošku i tome koliko je on potreban za ostvarenje javnih ciljeva. A digitalizacija više ne bi trebala biti tema političkih rasprava, nego jedan od temeljnih uvjeta rada javne uprave u 21. stoljeću – kazao je Vignjević.