Degustacija

Kako je vinar Mate Kliković počastio Kukale

Aleksandra Kućel Ilić

Gradišćanski Hrvat i poznati vinar Kukalima je predstavio svoja vina - Zweigelt, Gruner veltliner i kupažu Cabernet sauvignon&samotokNa kupalištu Slatina održana je uistinu neobična degustacija vina. Opatijski kukali su bili domaćini njihovom prijatelju, poznatom vinaru Mati Klikoviću iz Austrije.


On je predstavnik autohtone hrvatske manjine u pokrajini Gradišće (Burgenland), s obiteljskom tradicijom vinarstva od 500 godina.


Sa svojim vinima je redoviti sudionik manifestacije Vino i vruja u Iki, a diljem Hrvatske poznat je kao kulturni djelatnik jer je kao dugogodišnji generalni tajnik najvećeg kulturnog društva gradišćanskih Hrvata diljem svijeta promicao povijest, kulturu, jezik i identitet Hrvata u Austriji.

Preko tog društva tijekom Domovinskog rata dolazile su u Hrvatsku velike donacije i humanitarna pomoć od čega je dio prosljeđivan i prognanicima u Opatiji.


Za svoj dugogodišnji rad nagrađen i državnim odlikovanjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Jedan je i od osnivača Vinskih vitezova u Hrvatskoj.


– Prilikom posjeta Opatiji prvi put je nazočio redovitom zimskom treningu Kukala čija ga je energija i atmosfera oduševila.Nakon treninga, jer prije ulaska u more nema alkohola, održana je degustacija njegovih vina Zweigelt, Gruner veltliner i kupaže Cabernet sauvignon&samotok.


Kao i obično, uz degustaciju otvorile su se mnoge priče o vinu, kulturi i povijesti našeg naroda.


Na ovaj način Opatijski kukali su dali svoj mali doprinos promociji kulture vina gdje je bitan naglasak na umjerenoj konzumaciji i tjelesnoj aktivnosti – poručili su iz Opatijskih kukala koji su unatoč pandemiji cijele godine bili aktivni, a najavljuju i nove projekte kao što je skori odlazak u grad heroj, Vukovar, gdje se planiraju okupati u Dunavu.