Viša sila

Ivica Kostelić i Petra Kliba na regati “Susak za dvoje” spremaju se za Olimpijske igre

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Ovaj dvojac regatu će iskoristiti kao trening u okviru priprema za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, gdje planiraju nastupiti u novoj jedriličarskoj disciplini »Offshore Mix Duo« koja je u program igara uvedena lani u rujnuNa Kvarneru se, kada je start regata u pitanju, uglavnom čeka na vjetar, međutim, u subotu u Ičićima to nije bio slučaj. Orkanska bura koja je puhala, i u nekim dijelovima Kvarnera dosezala i jačinu od 50 čvorova, prolongirala je start zakazane regate »Susak za dvoje« i »Susak za posade«.


Start navigacijske jedriličarske regate na 110 milja dugoj ruti od Ičića do otoka Suska i nazad do liburnijske obale trebao je biti u subotnjim jutarnjim satima, a odgođen je za večernje sate kad je 15-tak posada krenulo na ovu izazovnu regatu koja ove godine ima drugo izdanje.


Svakako najzanimljivija posada, koja se svrstala i među favorite regate, ujutro u ičićanskoj ACI marini Opatija bila je ona u klasi Mini koju su činili najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić i iskusna jedriličarka Petra Kliba.
Ovaj dvojac regatu će iskoristiti kao trening u okviru priprema za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, gdje planiraju nastupiti u novoj jedriličarskoj disciplini »Offshore Mix Duo« koja je u program igara uvedena lani u rujnu.


Domaći teren


– Petra i ja već cijelu ovu sezonu jedrimo zajedno i polagano se pripremamo za kvalifikacije za Olimpijske igre. Premjestili smo brod u Pulu, tu nam je sada baza, tako da je ovo praktički naš domaći teren.


Danas, dok vjetar puše ovakvom jačinom moramo ostati odgovorni i držati se obale, a nadam se da će se uvjeti uskoro promijeniti te da ćemo moći isploviti, rekao je Kostelić na jutarnjem okupljanju jedriličara nakon kojeg je i Lučka kapetanija zabranila izlazak na more zbog sigurnosnih razloga.Kostelić je naveo kako je prije nekoliko godina počeo voziti regate i to u klasi 40, kako je načuo da se uvodi nova disciplina te ga je privukla mogućnost da upravo kroz natjecanje u tom sportu i klasi izboriti pravo nastupa na ljetnim Olimpijskim igrama.


Time bi postao jedan od rijetkih sportaša koji su uspjeli nastupiti na ljetnim i zimskim OI. Na pitanje o odabiru ljepšeg, boljeg sporta između skijanja i jedrenja, Kostelić odgovara kako su oba sporta podjednako lijepa, a kako je najveće zadovoljstvo i privilegija spojiti more i planine.


Oprez – majka mudrosti


Da se dobro u jedrilici slažu potvrdila je i Kliba. Prisjetila se i koji je bio okidač da razmišlja o olimpijskom jedrenju. Ispričala je kako je čula da Kostelić traži ženski dio posade, kako je Ivica u tom trenutku bio u Japanu pa ga je kontaktirala putem Facebooka.


Oboje priznaju da su se brzo i lako sve dogovorili i započeli jednu novu sportsku avanturu koja naravno ima svoj cilj na kojem sada predano rade.


Odobalna (offshore) regata Susak za dvoje i Susak za posade, pokrenuta je s ciljem da i sjeverni dio Jadrana dobije svoju ozbiljnu navigacijsku regatu po uzoru na regate srednjeg i južnog Jadranu, primjerice Jabuku ili Sušac za dvoje, na kojima rado sudjeluju i jedriličari s Kvarnera.


– Pokušaj pokretanja regate istoimenog naziva datira još iz 2010. godine da bi tek prošlogodišnje izdanje po prvi puta uspješno zajedrilo što i ne čudi jer 100 nautičkih milja »jedrenja u komadu«, u kasnom jesenskom terminu koji u pravilu donosi ekstremnije uvjete, ipak nije za svakoga.


Uz veliko iskustvo i dobro pripremljen brod, ova regata zahtijeva i dobru fizičku pripremljenost posada, pogotovo onih koje jedre u dvoje, naveli su organizatori iz Yacht cluba Croatia koji su start s pravom odgađali, a kako ne bi bili ugroženi ljudski životi i imovina.


Trenutnu poziciju jedriličara na regati “Susak za dvoje” i “Susak za posade” moguće je pratiti OVDJE.