Doživljaj

Grad Opatija poziva ugostitelje i hotele da dođu na Advent

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin pozvao je sve zainteresirane da se uključe u ovaj poseban ugođaj od 26. studenog do 10. siječnja 2022. godine i pridonesu što bogatijoj ponudiAdvent u Opatiji, prema ocjeni mnogih jedan od najljepših uz more, i ove bi godine trebao biti nešto posebno. Kako bi se sve stiglo organizirati na vrijeme, pripreme za adventsko razdoblje u Opatiji su već počele te je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin pozvao sve zainteresirane da se uključe u ovaj poseban ugođaj i pridonesu što bogatijoj ponudi.


– U svrhu pružanja potpore poduzetnicima, uključujući hotele, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području grada Opatije, a radi omogućavanja održavanja Adventa uz pridržavanje svih propisanih mjera prevencije zaraze uzrokovane COVID-19 virusom, pozivamo sve ugostitelje i hotele s područja grada da u adventsko vrijeme izađu na javne površine, odnosno da razmotre eventualnu potrebu za proširenjem svoje ponude na javnim površinama, neposredno ispred svojih objekata, za vrijeme adventskog razdoblja (od 26. studenog 2021. godine do 10. siječnja 2022. godine). Ljubazno molimo sve zainteresirane da podnesu što ranije zahtjeve za proširenje na javne površine (s detaljnim opisom ponude, lokacije i veličine površine, vremenskog razdoblja u kojem bi se pružala usluga, vrste naprave, načina prigodnog dekoriranja…).


Pismo namjere


Napominjemo da temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama nadležna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, uz prethodnu suglasnost policijske uprave, može odobriti zauzimanje dijela nogostupa (ogradama, stolovima i stolicama, štandovima, kioscima i sl.) pod uvjetom da se time ne smanjuje preglednost i da je za nesmetan i siguran prolaz pješaka ostavljena površina nogostupa širine najmanje 1,6 m.
Stoga apeliramo na sve podnositelje zahtjeva da prilikom dostave pisma namjere obavezno prilože skicu ili fotografiju lokacije s potrebnim mjerama, iz čega će biti vidljivo da bi se zauzimanjem dijela nogostupa osigurala površina za nesmetan i siguran prolaz pješaka najmanje 1,6 m te da zauzimanje predmetne površine neće izazvati kršenje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Svi predani zahtjevi detaljno će se razmotriti, a pritom će se posebna pažnja obratiti na kvalitetu i vrstu ponuđenih usluga, inovativnost ponuđača i prostornu i tehničku mogućnost izvedbe – poručio je na gradskim web-stranicama opatijski gradonačelnik, na temelju čije će odluke odabranim ponuđačima Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša izdati odobrenje za privremeno korištenje javnih površina bez plaćanja poreza na korištenje javnih površina.


Lampice i dekoracija


– Osim što potičemo sve da se uključe u obogaćivanje ponude Adventa, pozivamo ugostitelje i hotele da u adventskom razdoblju dodatno ukrase svoje poslovne prostore lampicama i prigodnim dekoracijama, a sve radi pružanja nezaboravnog doživljaja boravka u Opatiji građanima grada i posjetiteljima.


Pozivamo sve građane, gospodarske sudionike i goste da i ove godine sudjeluju u opatijskom Adventu, ali uz odgovorno pridržavanje mjera koje imaju za cilj umanjenje zaraze virusom COVID-19, budući da je jedan od glavnih ciljeva sačuvati zdravlje građana te održati dobru epidemiološku sliku Grada Opatije – poručio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.