Jerry Ricks Blues Festival

Gitaristički virtuoz Damir Halilić Hal očarao publiku u staroj jezgri Lovrana

Valentina Sablić

Ovaj je festival nastao u zaista nemogućim uvjetima, nadam se da ćemo sljedeće godine zasjati u punom sjaju, rekao je Hal štimajući gitaru za sljedeću stvar. 'I ovo je puni sjaj!', viknuo je netko iz publike i dobio podršku pljeskom

LOVRAN Blues karavana Jerry Ricks Blues Festivala večeras je zastala na lovranskom Trgu svetog Ivana gdje je, publiku željnu kvalitetnih live koncerata, očarao jedan od najboljih hrvatskih i svjetskih fingerstyle gitarista Damir Halilić Hal. Za glazbene sladokusce, koji žive za dobru glazbu, Lovran je večeras bio meka – Halov nadahnuti solistički nastup pobrao je oduševljenje i ovacije publike.


Energičnu izvedbu pratio je videoart Igora Modrića, Halovog najbližeg suradnika, prijatelja i suputnika. Ovaj pokretač i jedan od umjetničkih ravnatelja Festivala predstavio je kolege i pozdravio publiku:


– Drago mi je što smo i u ovim uvjetima uspjeli ostvariti Festival. Nadam se da ćete naći nešto zanimljivo u programu, rekao je skromno Hal i nastavio sa svojom pjesmom The Cricket s njegovog, Porinom nagrađenog, albuma Mare Nostrum.

Foto galerija: Jerry Ricks Blues Festival - Damir Halilić Hal Foto: Marko GracinNastavio je sa skladbom The entertainer Scotta Joplina nakon koje je izveo malo boogie-woogiea, a među izvedbama našla se i Eleanor Rigby legendarnih Beatlesa.


Između pjesama s mnogobrojnom je publikom podijelio neka iskustva, anegdote iz povijesti glazbe koja je na njega utjecala ili iskustva pri stvaranju vlastitih pjesama.


Opisao je kako su hrvatske mediteranske tradicijske melodije utjecale na njegovo stvaralaštvo kao i sevdah te tradicijska makedonska glazba. Nastavio je s Circusom, a zatim je izveo Mare Nostrum, pjesmu koja je izazvala gromoglasan pljesak, zvižduke i apsolutno oduševljenje publike.


Na dvanaestožičanoj gitari izveo je nekoliko skladbi koje će se naći na sljedećem albumu, jedna od njih bila je Big Apple. Zaključio je svirajući svog Mosquita, koja je Jerry Ricksu bila omiljena Halova stvar.


– Ovaj je festival nastao u zaista nemogućim uvjetima, nadam se da ćemo sljedeće godine zasjati u punom sjaju, rekao je Hal štimajući gitaru za sljedeću stvar.


– I ovo je puni sjaj! Viknuo je netko iz publike i dobio podršku pljeskom.


Zaista, Hal je zasjao punim sjajem. Široki raspon repertoara snažnog autorskog pečata, lakoća izvedbe, raznolikost i kombinacija stilova te kreativna snaga koja izbija iz svake skladbe, obilježila je nastup ovog istinskog virtuoza. Vjerna publika ovog fingerstyle genija i live svirki željnih promatrača hranila se energijom koju je ekspresionist na žicama odašiljao.


I drugi je dan Festivala završio bisom, a sutra, u ponedjeljak 27. srpnja, karavana putuje u Kastav u kojem je Jerry Ricks proveo svoje posljednje dane.


U spomen i sjećanje na Jerryja Ricksa u Art i Guitar caffeu u Kastvu bit će postavljena izložba koja nosi njegovo ime, i već tradicionalno, prikazan film »Črni Kastavac« Igora Modrića. Jerry Ricks art & vision program nastavit će se Cigar box guitar prezentacijom Ivana Smootheada Petričića.