Poslovna ekonomija

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu dobio certifikat kvalitete TedQual

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Certifikat kvalitete TedQual stigao je za studijski program Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, za razdoblje od 2020. do 2024. godineIKA – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu pozicionirao se na svjetsku mapu elitnih, turističkih i edukativnih institucija te je »stao uz bok« nekih prestižnih obrazovnih ustanova kao primjerice Sveučilištu Georg Washington (SAD), Kineskom sveučilištu u Hong Kongu, Sveučilištu MODUL u Beču i Dubaju, Sveučilištu u Bologni (Italija), sveučilištima u Valenciji (Španjolska), Luzernu (Švicarska)…


Poboljšanje kvalitete


Naime, Svjetska turistička organizacija (UNWTO) dodijelila je programu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu certifikat kvalitete TedQual za studijski program Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu na razdoblje od 2020. do 2024. godine.


UNWTO. TedQual je program zaklade UNWTO.Themis čiji je glavni cilj poboljšati kvalitetu programa obrazovanja, osposobljavanja i istraživanja. Ovaj certifikat je dokaz izvrsnosti obrazovnih programa u području turizma i dodjeljuje se na razdoblje od jedne do najviše četiri godine, a trenutno je 86 institucija u svijetu, od čega 27 u Europi imaju certificirane programe.
– Posebno smo ponosni da je naš fakultet već u prvom pokušaju dobio certifikat na maksimalno četiri godine. Niz je kriterija koje smo morali ispuniti kako bismo ga dobili, uloženo je puno napora svih naših djelatnika, posebno profesorice Lončarić, ali i cijelog tima i ustanove.


Ovaj jedinstveni dokaz kvalitete za obrazovanje u turizmu i ugostiteljstvu na tragu je ispunjavanja i strategije sveučilišta u Rijeci i u velikoj će nam mjeri pomoći u promotivnim aktivnostima, ali i u još intenzivnijoj suradnji s gospodarstvom.


Uključivanje u ovu mrežu omogućit će nam i suradnju s drugim institucijama koje su njezine članice, razmjenu nastavnika, studenata, profesora, nove istraživačke aktivnosti… Ovim smo dali i mali doprinos da Hrvatska, osim što je prepoznata kao uspješna turistička destinacija, postane i zemlja izvrsnosti u visokom obrazovanju za turizam – rekla je Dora Smolčić Jurdana, dekanica FMTU-a na jučer održanoj press konferenciji u Iki na kojoj je posebno zahvalila čelnicima javnih institucija i gospodarstvenicima koji su sudjelovali i podržali Fakultet u postupku audita – Tamari Černeki (Arriva travel), gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću, Viti Dujmović (HGK – Rijeka), Bruni Frangenu (SEM Global Markets Lead), Tanji Janjatović (Milenij hoteli), Kruni Kapetanoviću (hotel Navis i Villa Kapetanović), Tomislavu Korošecu (Park Plaza Histria Pula), Vedranu Kružiću (Regionalna razvojna agencija PGŽ-a), Morenu Milenkoviću (Irska), Dominiku Pažinu (Hilton Costabela), Ireni Peršić Živadinov (TZ Kvarner), Suzi Petričić (TZ Grada Opatije), Adrianu Požariću (Turizam Info), Meliti Raukar (PGŽ-a), Kristjanu Staničiću (HTZ), Vlatki Stanić (Bonavia-Plava laguna d.d.) i Oliveri Šarić (Ministarstvo turizma).


Fakultet je prijavio četverogodišnji preddiplomski sveučilišni studijski program koji se izvodi u sjedištu ustanove u Opatiji i studijskom centru Zabok. Cilj je programa osposobljavanje studenata za rješavanje kompleksnih poslova i vođenje ekonomskih procesa u području poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, a specifičnost je veliki broj sati stručne prakse koju studenti obavljaju u nekoj od 33 stručne baze diljem Hrvatske. Do sada je na ovom programu diplomiralo 4.079 studenata, a godišnje se upisuju 362 studenta, od čega 212 u Opatiji i 150 u Zaboku.


– Nakon detaljne provjere i procijene kvalitete studijskog programa Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, UNWTO je ocijenio studijski program visokom ocjenom (95,14 posto) te je programu dodijelio certifikat na maksimalno moguće razdoblje od četiri godine. Ovime je Fakultet postao jedini aktualni nositelj ove svjetski priznate oznake kvalitete obrazovnih programa u području turizma u RH – navela je Dina Lončarić, prodekanica za razvoj FMTU-a.


Elitna destinacija


Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, čestitala je dekanici i prodekanici, kao i djelatnicima Fakulteta koje su sudjelovali u ovom postupku.


– Naš FMTU-u je prestižna, elitna akademska destinacija koja svake godine privlači velik broj zainteresiranih studenata, popunjava svoje kvote. To je institucija koja je jedna od najboljih na Sveučilištu u Rijeci u privlačenju inozemnih studenata. Nas ne začuđuje da je Fakultet dobio i ovo prestižno priznanje, a time i svjetsku prepoznatljivost. Ovakvim priznanjem dobiva se visoka svjetska reputacija koja jamči kvalitetu.


Ovo je kruna ustrajnog dugogodišnjeg rada i iskustva. Kao što njegujemo odgovorni, održivi i dostupni turizam, jednako tako želimo odgovorno, održivo i dostupno obrazovanje. To su i tri ključna pojma koja ističe i ova svjetska organizacija – rekla je rektorica, zaključivši kako je ovim FMTU pozicioniran na svjetskoj mapi turističkih edukativnih institucija.


Studenti fakultetu dali najviše ocjene


Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, navela je i kako kontinuirano istražuju, anketiraju studente Sveučilišta koliko su zadovoljni studiranjem, te kako je Fakultet u Iki uvijek u vrhu i dobiva najviše ocjene od studenata.


– Upravo smo završili istraživanje zadovoljstva studenata online nastavom i FMTU je dobio najbolje ocjene na riječkom Sveučilištu – zaključila je rektorica.