NEF

Eurochild u Opatiji: Poruka “za dječji glas u Europi” uz šarene balone

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U opatijskom Centru »Gervais« počeo treći susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild – NEF HrvatskeNajveselije otvorenje uz stotinu šarenih balona i poruku »za dječji glas u Europi« obilježilo je početak trodnevnog i trećeg po redu susreta Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild – NEF Hrvatske u opatijskom Centru »Gervais«.


Opatijski organizatori, Društvo Naša djeca Opatija i Savez DND-ova Hrvatske, pripremili su program tijekom kojega će mališani kroz igru i zabavu proširiti svoja znanja o tome u kakvoj Europi žele živjeti, ali i uz pomoć odraslih izraditi smjernice za obilježavanje Dana Europe 2022. u dječjim vijećima i dječjim forumima mreže Saveza DND-ova Hrvatske.


Za opatijske domaćine, trinaesti po redu saziv Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, ovaj će se dan pamtiti i po značajnoj obljetnici – punih 20 godina DGV-a Grada Opatije. Jubilej je obilježen uz prigodnu svečanost na kojoj je predstavljena monografija »20 godina Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije«.
Otvorenje susreta na kojemu je zbog epidemioloških mjera broj sudionika bio ograničen vodila je Antonia Katić, a uoči početka radionica, sve nazočne su pozdravili dječja gradonačelnica Opatije Lucija Čerina, zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić, Danijela Žagar iz ureda pravobraniteljice za djecu te tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić koja je ujedno predstavila i rezultate projekta »Za dječji glas u Europskoj uniji«.


– Nadam se da ćete se iz Opatije vratiti puni lijepih uspomena – poželjela je uz dobrodošlicu svim gostima dječja gradonačelnica Lucija Čerina, a dobrim željama za najmlađe pridružili su se i svi odrasli članovi programa.


Na susret su doputovali članovi prvog saziva NEF-a Hrvatske iz Čabra, Zabora, Velike Gorice, Nove Gradiške i Pregrade te predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.