Nije sretan

Dujmić Kiriginu ostavio ogroman minus u proračunu: “Od projekata dočekalo nas je tek par ilustracija”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najavio je razdoblje ozbiljnog "čišćenja" situacije, pripreme za "clean start", te ubuduće realnije planiranje proračuna i informiranje javnosti o svemuProračun Grada Opatije je u značajno lošijem stanju od tvrdnji koje je prije i poslije izbora iznosio bivši gradonačelnik Ivo Dujmić, a koje i sada ponavlja u javnosti. Informacija da Opatija ima proračunski višak je netočna.


Realno stanje proračuna za 2020. godinu je manjak u iznosu od 6 milijuna i 476 tisuća kuna. Posljedica je to manjka od 18.469.330 kuna iz 2019. godine koji je raspoređen u tri godine, odnosno u 2020., 2021. i 2022. godinu u kojima se trebao pokriti ostvareni proračunski “minus”, kazao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin na konferenciji za novinare na kojoj su bili još i njegova zamjenica Kristina Đukić i pročelnica za financije Tamara Sergo.


Nije dramatično, ali…


Ocijenio je kako stanje nije dramatično, ali niti bajkovito kakvim se prikazuje u javnosti.
– Ključno pitanje kod primopredaje vlasti bilo je stanje gradskog proračuna. Jasno nam je bilo da će stanje biti loše, usprkos najavama bivšeg gradonačelnika o stabilnosti proračuna i ostvarenom višku prihoda.


Iako je “papirnato” prikazana pozitivna razlika od 23.479.634,80 kuna u 2020. godini, zapravo se radi o posljedici neučinkovitosti bivše gradske vlasti. Naprosto, planirane investicije u visini od 17,9 milijuna kuna za investicije koje su bile planirane u 2020. godini nisu na vrijeme realizirane i “prebačene” su u 2021. godinu.Da su planirane investicije bile dovršene u 2020., tada bi višak prihoda svakako bio manji, a kad bismo u rezultat uključili i manjak u iznosu 12 milijuna kuna iz 2019., tada bi rezultat za 2020. bio ukupan manjak u iznosu od 6.476.000 kuna.


Dakle, kada se u obzir uzmu stvarni prihodi i izdaci, nedostaje nam oko šest i pol milijuna kuna da “zatvorimo” prošlogodišnji proračun, objasnio je “stanje brojki” Kirigin.


Manjak od 18.469.330 kuna iz 2019. godine raspoređen je tako da je 2020. godine trebalo podmiriti 6.469.330 kuna, a u 2021. i 2022. godini po 6 milijuna kuna.


Proračun nerealno napuhan


Međutim, u prošloj godini podmireno je oko 1,2 milijuna kuna manje od plana, nastavio je gradonačelnik te naglasio kako je proračun za 2021. godinu nerealno “napuhan” i kako će biti potreban hitan rebalans.


– U plan proračuna za ovu godinu uvrštena su značajna sredstva očekivana od komunalnog doprinosa, za koje je vrlo upitno hoće li se doista ostvariti. Konkretno, od planirana 33 milijuna prihoda od ove stavke, u prvih šest mjeseci ostvareno je tek 8 posto.Jednako tako je vrlo upitno ostvarenje prihoda od prodaje imovine, kod kojih također postoji velika razlika između plana i ostvarenja. Ako se ovi prihodi ne ostvare u skladu s planom, neće biti dovoljno sredstava za podmirivanje planiranih rashoda.


To znači da će se pod upitnikom naći planirane investicije, a u pitanje se dovodi i kako pronaći sredstva za javne potrebe. Tim više što su planom proračuna predviđeni prihodi od prireza na razini lanjskih godina, no Gradsko vijeće je prirez ukinulo u travnju, dakle od svibnja se taj namet ne naplaćuje.


Evo što nas je dočekalo od projekata


Dodatno, značajan pad prihoda imali smo i zbog produženja subvencija gospodarstvu pogođenom COVID krizom i oslobođenja od plaćanja zakupnina i komunalnih naknada, naveo je gradonačelnik Kirigin.Poručio je, međutim, kako neće dopustiti da u pitanje dođe ostvarivanje planiranih investicija ili održavanje postojećeg socijalnog standarda i prava građana Opatije.


– Ne iznosim ove informacije kao alibi, već zato što smatram da javnost mora znati kakvo je stvarno stanje stvari i koliko se razlikuje od informacija koje u javnost puštaju bivši gradski čelnici, rekao je gradonačelnik Kirigin koji se još osvrnuo i na njihove izjave o projektima koji su “spremni za realizaciju”, istaknuvši kako nažalost “nisu našli ništa osim par ilustracija i kompjutorskih simulacija”.


Najavio je razdoblje ozbiljnog “čišćenja” situacije, pripreme za “clean start”, te ubuduće realnije planiranje proračuna i informiranje javnosti o svemu.