Kutak za inkluziju

Članovi Udruge za osobe s invaliditetom grada Opatije napokon će dobiti adekvatan prostor za svoj rad

Aleksandra Kućel Ilić

S predstavljanja projekta Kutak za inkluziju u Centru Gervais u Opatiji

S predstavljanja projekta Kutak za inkluziju u Centru Gervais u Opatiji

Cilj Kutka za inkluziju je uspostaviti novu uslugu poludnevnog boravka za mlade osobe s invaliditetom i unaprijediti aktivnosti za osobe s invaliditetom koje pridonose socijalnoj inkluzijiOpatijski kutak za inkluziju namijenjen osobama s invaliditetom, a za čiju su realizaciju dobivena sredstva iz Europskog socijalnog fonda, predstavljen je javnosti na konferenciji u Centru Gervais.


Također, bila je to prilika i za druženje mladih članova Udruge za osobe s invaliditetom grada Opatije, opatijskih Smajlića, čije su aktivnosti i nedavno ljetovanje u Medulinu prezentirani putem videomaterijala iz kojega se moglo saznati s koliko se pažnje pristupa njihovoj svakodnevici.


Na predstavljanju projekta »teškog« više od 2 milijuna kuna sudjelovale su Kristina Đukić, zamjenica opatijskog gradonačelnika, Tamara Sergo, pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti, Klaudia Dokozić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije, te Ivana Hlanuda, članica Udruge.
– Nositelj projekta je Grad Opatija, partner je Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 16. veljače 2021. godine.


Potpisnici su Grad Opatija, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije – rekla je pročelnica Sergo.


Cilj Kutka za inkluziju je uspostaviti novu uslugu poludnevnog boravka za mlade osobe s invaliditetom i unaprijediti aktivnosti za osobe s invaliditetom koje pridonose socijalnoj inkluziji. Projekt u ime Grada vodi Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti.


Glavne aktivnosti koje se financiraju europskim sredstvima su adaptacija prostora za organizaciju poludnevnog boravka, angažiranje pomoćnog stručnog osoblja te provedba najmanje 40 specijaliziranih umjetničkih i sportsko-rekreativnih programa za tridesetak sudionika.


Konkretno, radi se o sportskim tečajevima poput nordijskog hodanja, bubnjarskih radionica, radionica vrtlarenja i kuhanja, muzikoterapije i slično. A već su održani pikado treninzi, tečaj brige o životinjama (šišanju pasa), kao i organizirano ljetovanje za korisnike u Medulinu.


U sklopu projekta omogućit će se angažman stručnog tima (pedagog i psiholog) kako bi se kontinuirano ostvario napredak korisnika usluga projekta. Aktivnosti će se provoditi u razdoblju od dvije godine, a Gradu Opatiji dodijeljeno je 2.212.704.90 kuna bespovratnih sredstava koja su osigurana iz Europskog socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna (15%).