Pzusna tradicij

Bregi imaju neobično pusno događanje koje uključuje partizane i Nijemce, evo kako to izgleda

Marina Kirigin

Borba partizana i Nijemaca u Bregima završila je zajedničkom fotografijom

Borba partizana i Nijemaca u Bregima završila je zajedničkom fotografijom

Nijemci i partizani ratuju svakog »petog godišnjeg doba« od 2016. godine, a intencija ovog događanja je najmlađe mještane naučiti maškaranoj tradicijiregi su ove subote bili ratna zona. Sukobile su se čete partizana i njemački vojnici. Sijevalo je sa svih strana. Tijekom cijelog dana iz raznih kutaka matuljskog naselja čuli su se rafali, dimne bombe napravile su nepregledne »zavjese« kroz koje se bilo teško probijati.


Njemački oficiri izvikivali su naredbe, a partizani su se dodatno motivirali pjesmom. Na starom motociklu u obilasku su bili ruski obavještajci.

Završna borba u kojoj su se »oči u oči« sukobili naoružani vojnici dogodila se u samom centru mjesta – kod spomenika, a sve je završilo zajedničkom fotografijom zaraćenih strana.


​Brežanske maškare i ove su godine usprkos pandemiji Bregi pretvorile u otvorenu scenu, uprizorili su zbivanja iz Drugog svjetskog rata. Partizani su obišli svoje domove, ispred kojih su ih dočekivali domaćini ićem i pićem, a Nijemci svoj »rajon«.Jedno je to od novijih karnevalskih zbivanja temeljeno na staroj pusnoj brežanskoj tradiciji.


Kako doznajemo od aktera ovog neobičnog karnevalskog pohoda po selu, Nijemci i partizani ratuju svakog »petog godišnjeg doba« od 2016. godine, a intencija ovog događanja je najmlađe mještane naučiti maškaranoj tradiciji.Ideja da se maškaraju u partizane i njemačke vojnike došla je zbog bunkera koji se iz doba Drugog svjetskog rata i nalaze na tom liburnijskom području.


Prvo se jedna starija skupina Brežana maškarala u partizane, a potom im se pridružila i omladina koja su odlučili biti Nijemci.– Mi samo otejemo da nan deca zavole maškare. Za ko leto ja ću poć »va penziju«.


Bit ću prestar za poć ovako okolo, ali bit ću sretan ako znan da su mi deca nastavila čuvat užancu, rekao je maškarani Tito, Brežan Igor Surina, dok se »probijao« brežanskim cestama i putićima, a iza njega koračala mala vojska, novi naraštaj ljubitelja najluđeg »petog godišnjeg doba«.


– Jako san se dobro zabavil. Sakega leta se maškaran i nosin zvonci, rekao je Andre Surina, dječak koji iako ne zna mnogo o Drugom svjetskom ratu, zna da je u njemu bio i Boško Buha jer mu je upravo takvo ime nadjenuto za subotnjeg pohoda.