Žele doći u Hrvatsku

Bolje ikad nego nikad: Iz Opatije na krstarenje krenulo 28 austrijskih biciklista

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U organizaciji agencije Katarina Line grupa austrijskih biciklista krstarit će tjedan dana po kvarnerskim otocima. U agenciji kažu da bi bili zadovoljni s 20-postotnim ostvarenjem lanjskih rezultataOPATIJA – Agencija Katarina Line jučer je iz opatijske luke na prvo ovosezonsko krstarenje ispratila grupu od 28 austrijskih biciklista s kojima surađuje niz godina. Konac je lipnja te visok datum za prvo isplovljavanje jasno oslikava aktualni hrvatski turistički trenutak u neizvjesnoj i izazovnoj godini, a kako bi se gosti iz Austrije tijekom sedmodnevnog užitka, ploveći do Krka, Raba, Paga, Ilovika, Lošinja i Cresa, što zadovoljniji vratili u Opatiju, dobrodošlicu pred polazak pripremili su im, pored Katarina Line tima, i predstavnici TZ-a Grada Opatije i Zigante Tartufa.


– Dugogodišnji sam gost Opatije i već sam deset puta na ovaj način, krstareći brodom i vozeći bicikl kopnom, ovdje proveo odmor preko agencije Katarina Line. Malo sam zabrinut zbog korone, ali vidim da su poduzete sve epidemiološke mjere kojih ću se pridržavati i smatram da će, ukoliko budemo oprezni, sve biti u redu – rekao je prije polaska Franz Binder.


Daniel Hauptfeld, direktor marketinga u agenciji Katarina Line istaknuo je kako bi uz ostvarenje 20 posto lanjskih rezultata mogli biti zadovoljni.
– Ovo je prvi polazak našeg broda iz Opatije, a isplovit će i jedan iz Splita. Grupa austrijskih biciklista će tjedan dana krstariti po kvarnerskim otocima, a otići će sve do Zadra. Skupa s našim stožerima usvojili smo nove mjere prevencije koronavirusa, »novo normalno« ponašanje na brodovima, od obaveznog pranja ruku, do posluživanja samo četiri gosta za stolom, dok je to ranije bilo za šest do osam gostiju, ali i čitav niz manjih stvari kako bi se gosti osjećali što sigurnijima na našim brodovima.Dobro je to što smo ipak počeli s krstarenjima, a loše je to što smo lani u ovo doba imali 54 broda, a sada tek dva. S druge strane, lijepo je vidjeti da gosti ipak žele doći u Hrvatsku, da se ovdje osjećaju sigurno.


Najave za sezonu nisu ohrabrujuće, ali smo mi još uvijek optimisti i nadamo se da će osmi, a pogotovo deveti mjesec biti na nekoj razini koju svi priželjkujemo. Naši tradicionalni gosti inače dolaze iz Amerike i Australije, no oni će ove godine izostati – rekao je Hauptfeld.


Fredi Šaina, vodič iz agencije Katarina Line, dodao je kako je »neobičan osjećaj započeti sezonu po ovako vrućem vremenu«.


– Inače startamo u dugim rukavima, u travnju, negdje oko Uskrsa i do kraja lipnja već budemo dosta umorni i čekamo ljetnu stanku koja se kod bicikliranja događa u vrijeme najvećih vrućina, no sada smo potpuno svježi.


Ulazimo u srce sezone i ovo nam je nakon dvadeset godina bavljenja ovim poslom, jedno novo iskustvo. Nadamo se da će gosti biti zadovoljni, a vozeći bicikle će proći u sedam dana oko 300 kilometara – zaključio je Šaina.