Liburnijske ćakule

Aleksandra Kućel Ilić: Stop za masovke “zdola Učke”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Iz opatijske Turističke zajednice donijeli su nimalo laganu niti popularnu, ali ipak odgovornu i razumnu odluku u vremenima koja jednostavno ne dozvoljavaju previše zabaveŠušur na kvadrat… Od otvorenja izložbi, do koncerata i predstavljanja projekata iz kulturne domene koji su »zapeli« zbog korona-zastoja… Na Opatijskoj rivijeri tijekom zadnjih desetak dana, još u kombinaciji s predizbornim vremenom, za razliku od ne tako davnih dana iz ere »ostanite doma«, kada se na pustoj glavnoj prometnici moglo igrati tenis, gotovo da »nije bilo čega nije bilo«.


Sadržaji na otvorenome prostoru bili su pri tome najposjećeniji, distanca se baš i nije previše držala, dok se izložbama »unutar četiri zida« ipak pristupalo s potrebnom dozom opreza (no i tu je bilo dosta opuštenih).


U međuvremenu, povratak korone u Hrvatsku uzrokovao je nesigurnost među ljudima, a sve je osjetnija i velika doza zbunjenosti: ljubitelji kulturnih sadržaja koji »liječe dušu« istovremeno žele i bezbolnu injekciju umjetnosti i sigurnost da na nekom od takvih okupljanja neće »ćapat virus«.
No, u nesigurnim i do sada neviđenim vremenima premijere nove bolesti uslijed kojih se svaki kantunić svijeta pretvorio u veliki upitnik, upravo je ta toliko željena sigurnost, čak i kada su uvjeti idealni i baš svi se pridržavaju epidemioloških mjera, moglo bi se reći – nemoguća misija.


Što donosi budućnost, ni kristalna kugla, ni karte, ni grah, ni »sveznalice« na društvenim mrežama ne mogu predvidjeti, no ipak, ljeto 2020. uz turističke rezultate koji bi se, kada se sve zbroji na ovim našim prostorima »zdola Učke«, kažu upućeni mogli kretati u rasponu od tridesetak i možda još kojeg postotka više u odnosu na 2019. godinu, ujedno će se pamtiti i kao ljeto bez najposjećenijih manifestacija. Masovke odlaze u zaborav, barem privremeno. Koje manifestacije nema, bez nje se može.


Naime, premda su se prema prvim najavama trebale održati u smanjenom i reduciranom izdanju, niti Carski grad, niti RetrOpatija, poznate i vrlo posjećene priredbe u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije, ipak se neće održati.


Pametna odluka, budući da se epidemiološka situacija pogoršava, a od svake zarade i raznolike ponude za goste koji dio ljeta provode na liburnijskim prostorima, zaštita zdravlja je prioritet. Kaže se da je svaka reklama, pa i ona negativna, ipak reklama, no u ovom slučaju to pravilo niti jedno turističko mjesto ne bi voljelo osjetiti na svojoj koži.


I zato su iz opatijske Turističke zajednice donijeli nimalo laganu niti popularnu, ali ipak odgovornu i razumnu odluku u vremenima koja jednostavno ne dozvoljavaju previše zabave koja se »izazivanjem sudbine« možda može pretvoriti u neželjeni korona party.


Broj sudionika manifestacija na otvorenome prostoru je vrlo teško ograničiti budući da je ulaz na njih slobodan, pa je otkazivanje logičan put prema koliko-toliko sigurnijoj sezoni. A i novac koji bi »pojele« ljetne manifestacije utrošit će se u skladu s aktualnim trenutkom – za rad turističke ambulante tijekom rujna.