Udruga Mijau i pet ambulanti

Akcija sterilizacije mačaka u pola cijene traje do kraja veljače

P. N.

Snimio S. DRECHSLER

Snimio S. DRECHSLER

Zahvat sterilizacije za ženke iznosi od  205 - 260 kn, a za mužjake od 150 - 205 kn. Zbog velikog interesa, poželjno je naručiti se i rezervirati terminU suradnji s pet veterinarskih ambulanta u Rijeci i okolici, Udruga “Mijau” Rijeka organizira akciju sterilizacije mačaka. Akcija je započela 4. siječnja  2021. i traje do kraja veljače. Svi građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 %.


Zahvat sterilizacije za ženke iznosi od  205 – 260 kn, a za mužjake od 150 – 205 kn. Zbog velikog interesa, poželjno je naručiti se i rezervirati termin.


S ciljem da pomogne građanima, ali i da se kontrolira populacija, pogotovo slobodno živućih mačaka i spriječi njihovo razmnožavanje, veći niz godina Udruga organizira akcije i moli  sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce pa i one mačke koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.  Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Volonteri Udruge savjetuju svim stanarima ukoliko imaju mačke oko svoje kuće, udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.
Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište. Iz Udruge „Mijau“ napominju kako oni nemaju azila i ne prihvaćaju mačiće, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.


Osnovni cilj je kažu u Udruzi, djelovati preventivno s projektom “uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi  već 17  godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta.


Ukoliko netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima, jer su mačke divlje, mogu se obratiti volonterima udruge koji će im pružiti pomoć.


Za više informacija o akciji nazovite volontere na brojeve mobitela: 091/543 5819,  091/887 5688.


Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:


  1.  Veterinarska ambulanta privatne  prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka,  dr. vet. med. Tamara Ferari Miškulin,  tel: 051/514-399
  2.  Veterinarska Ambulanta privatne prakse „Trsat“, Kuflekova 1,  dr. vet. med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042
  3.  RiVet – Specijalistička veterinarska praksa, Kantrida, Istarska 15, Rijeka, tel: 051/ 561- 452, dr. vet. med. Srećko Krešić i dr. vet. med. Jagoda Rosović
  4.  Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo123/c, dr. vet. med. Eugen Turković, tel: 051/257-571
  5.  Veterinarska praksa Uvodić, Mavrinci 2, Čavle, tel.:051/564-772