MAILOM ILI POŠTOM

Od 17. do 21. svibnja podnose se zahtjevi za dječje vrtiće u Rijeci: Za »novu« djecu više od 700 mjesta

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Tri riječke predškolske ustanove, dječji vrtići Rijeka, More i Sušak, upisivat će djecu koja prvi put kreću u vrtić od 7. do 11. lipnja, također elektroničkim putem ili poštom, bez izravnog kontakta roditelja i djelatnikaRIJEKA – Od 17. do 21. svibnja riječke predškolske ustanove, dječji vrtići Rijeka, More i Sušak, primat će zahtjeve roditelja za nastavak korištenja vrtićkih usluga, dok će upisi nove djece biti u lipnju i to od 7. do 11. lipnja. Prema sadašnjim procjenama u sve tri predškolske ustanove u lipnju će za novoupisanu djecu biti više od 700 slobodnih upisnih mjesta. Najveća novost ovogodišnjih upisa, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, koja vrijedi za oba upisna termina je da osobnih dolazaka roditelja u centre predškolskih ustanova neće biti, već će se zahtjevi predavati elektroničkim putem ili poštom.


– Roditelji zahtjeve mogu podnositi putem e-obrasca Informacijskog servisa Grada Rijeke ili elektroničkom poštom na adresu sjedišta centra predškolskog odgoja ili pak preporučenom pošiljkom na adresu sjedišta centra predškolskog odgoja. U trenutnoj epidemiološkoj situaciji ocijenili smo da je u cilju očuvanja zdravlja roditelja i djelatnika predaja zahtjeva elektroničkim putem ili pak poštom najbolji način. U prvom upisnom terminu, odnosno prilikom predaje zahtjeva postojećih korisnika bit će omogućeno da djeca prijeđu iz jedne ustanove u drugu ako za tim postoji potreba, kaže Guštin.


Potrebni dokumenti


Roditeljima je za upis potreban ispunjen obrazac zahtjeva u tri primjerka ako se dostavlja preporučenom pošiljkom, kao i ispunjen obrazac izjave o prebivalištu i članovima kućanstva, potvrda ili elektronički zapis o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a ne starija od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva za dijete zaposlenog roditelja, izvadak iz matice rođenih za samohranog roditelja i roditelja iz jednoroditeljske obitelji, ne starije od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva, kao i potvrda poslodavca o prosjeku plaće za posljednja 3 mjeseca ili godišnja prijava poreza za zaposlenog roditelja ili odrezak mirovine za umirovljenika ili ugovor o radu, odnosno potvrda za dijete roditelja zaposlenog u inozemstvu.


Engleski i talijanski,
sport i vjerski programUz redovan program jasličkog i vrtićkog programa sve riječke predškolske ustanove nude i cijeli niz dodatnih programa pa tako Dječji vrtić Rijeka polaznicima nudi rano učenje engleskog i talijanskog jezika, program obogaćen specifičnim sadržajima sporta te program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem. Također u odgojno-obrazovne skupine Dječjeg vrtića Rijeka s posebnim programom uključuju se djeca s težim teškoćama kojima se vrsta i stupanj teškoće utvrđuje prema posebnim propisima iz područja socijalne skrbi, a provodi se program za djecu s motoričkim oštećenjima te program za djecu s poremećajima iz spektra autizma. Dječji vrtić Sušak također provodi sportski te program ranog učenja engleskog i talijanskog jezika, a ravnateljica Milena Vuletić kaže da je u planu i provođenje kraćeg sportskog programa koji se trenutno zbog aktualnih epidemioloških mjera ne može provoditi, jer program podrazumijeva kontakte djece iz različitih vrtićkih skupina. U toj se ustanovi provodi program i za djecu s teškoćama u razvoju, odnosno za djecu s intelektualnim teškoćama. Rano učenje engleskog jezika nudi i Dječji vrtić More, a provodi se i program s elementima waldorfske pedagogije, kao i programi održivog razvoja te novi integrirani glazbeni program. Verificiran je i program Istraživači šumske čarolije koji se realizira u Staroj Sušici, a provodi se program i za djecu s poremećajima iz autističnog spektra te je oformljena i inkluzivna skupina s djecom s teškoćama u razvoju.

Cijena usluge formirat će se sukladno dostavljenoj dokumentaciji, a ako roditelj ne dostavi podatke o prihodima, sudjeluje u mjesečnoj cijeni usluga u visini najvećeg utvrđenog iznosa. Raspored djece koja nastavljaju s korištenjem usluga vrtića bit će objavljen pod šiframa na mrežnim stranicama ustanove i oglasnoj ploči sjedišta CPO-a od 1. do 6. lipnja.
Najveći broj djece koja će nastaviti koristiti usluge predškolske ustanove bit će upravo u najvećem riječkom vrtiću i jednom od najvećih u Hrvatskoj, Dječjem vrtiću Rijeka.


Procjena kapaciteta


– Procjena je da će 1.540 djece nastaviti koristiti uslugu našeg vrtića, a kako petstotinjak djece kreće u školu, tako će na upisima u lipnju biti toliko slobodnih mjesta za nove korisnike, najavljuje Guštin.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Sušak, Milena Vuletić, procjenjuje pak da će u toj predškolskoj ustanovi u lipnju biti stotinjak upisnih mjesta za nove korisnike.


– Ukupno imamo oko 470 djece, a ove godine nam puno djece iz jasličkog prelazi u vrtićki program.


Dodatno, broj djece koju možemo upisati ovisi i o broju djece s teškoćama u razvoju, jer ako ima takve djece, onda se broj djece u skupinama smanjuje, pojašnjava Vuletić.
Sa sličnim brojem upisnih mjesta u lipnju raspolagat će i Dječji vrtić More, čija ravnateljica Jasna Crnčić kaže da ta ustanova raspolaže s ukupno 508 upisnih mjesta.
– Prema procjeni za novu djecu bit će između 110 i 120 upisnih mjesta. Točan broj još ne znamo, jer još nemamo podatak koliko će biti djece s odgodom upisa u školu, zaključuje Crnčić.


Infobox (Anterfile):
PRIHODI
Cijena usluge formirat će se sukladno dostavljenoj dokumentaciji, a ako roditelj ne dostavi podatke o prihodima, sudjeluje u mjesečnoj cijeni usluga u visini najvećeg utvrđenog iznosa


Infobox (Okvir):