Za svakoga ponešto

Vinodolske ljetne večeri: Bogat program 20. izdanja popularne manifestacije

Ante Peričić

Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« oduševio je izvedbom svjetskih i domaćih evergreena

Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« oduševio je izvedbom svjetskih i domaćih evergreena

Manifestacija je otvorena 10. srpnja na ljetnoj pozornici u Bribiru nastupom Riječana – plesne udruge RI Dance i Pjevačkog zbora mladih »Josip Kaplan«Vinodolske ljetne večeri obilježavaju se ove godine u drugačijem ozračju no na kakvo smo navikli prethodnih godina.


– Unatoč izazovima s kojima se kao organizatori događanja susrećemo, ove je godine u sklopu programa planirano dvanaest večeri. Od toga je osam večeri već održano uz dobru posjećenost publike i naravno – uz poštovanje epidemioloških mjera i držanja socijalne distance među posjetiteljima – kazala je Alenka Spoja, direktorica TZ-a Vinodolske općine.


Manifestacija je otvorena 10. srpnja na ljetnoj pozornici u Bribiru nastupom Riječana – plesne udruge RI Dance i Pjevačkog zbora mladih »Josip Kaplan«. Ljubitelji plesa mogli su uživati u plesnom performansu mladih plesača pod nazivom »Velik kao dijete«.
Starim gradom odzvanjali su zvuci svjetskih i domaćih evergreena u zborskoj izvedbi mladih pjevača koji su svojom pjesmom razgalili srca publike.


Jači od nevremena


Druga večer obilježena je koncertom Zagrebačkog kvarteta – najstarijeg hrvatskog komornog ansambla s više od 4.000 odsviranih koncerata.


U svečanom ambijentu župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije Elizabeti u Triblju izvođači su impresionirali publiku svirkom, prenijevši im svoju dobru energiju koja je odisala strašću i ljubavlju za glazbom izvodeći djela Josefa Haydna, austrijskog skladatelja i dirigenta čija glazba obiluje hrvatskim narodnim napjevima te djela Edvarda Griega, norveškog skladatelja, pijanista i dirigenta, čija se mnoga djela temelje na norveškoj narodnoj muzici.


Ni olujno nevrijeme 16. srpnja nije umanjilo interes publike za novom hit komedijom RI Teatra »Operacija kamp«.


U jedinstvenom prostoru hotela Balatura u Triblju, okruženom zelenilom i gromačama, održana je 19. srpnja prva po redu večer u sklopu Književnih događanja.


Na temu fenomena krša, gost večeri bio je karstolog i novinar iz Zagreba Ivo Lučić. Govorio je o kršu, svojoj velikoj strasti, iz neke druge, znanstvene perspektive.


Frankopanski kaštel u Driveniku je 23. srpnja pružio gostoprimstvo mladom gitaristu Franu Živkoviću i brojnoj publici. Još se jednom taj prostor pokazao kao idealno akustičan za održavanje glazbenih spektakala kao što je bio ovaj koncert mladog virtuoza na gitari.


Dobra energija


Ispred Kuće Klović u Grižanama, a u čast slavnog »slikara malih stvari«, minijaturista Jurja Julija Klovića, 30. srpnja je održan koncert svestranog umjetnika Vedrana Ružića i njegovih kolega.


Svojom osebujnom svirkom autorskih skladbi Vedrana Ružića te skladbi svjetski poznatih jazzera kvartet je oduševio publiku koja je spas od ljetne vrućine pronašla u hladu starih lipa na terasi Kuće Klović.


Dan nakon, na joga terasi hotela Balatura Alen Polić je oduševio publiku svojom životnom pričom, prenijevši im svoju dobru energiju i životnu filozofiju kako biti sretan i ispunjen s onim što radiš. Govorio je o svojoj glazbenoj karijeri, ljubavi prema rodnom Zlobinu, njegovim stanovnicima kao najvećem blagu, svojoj povezanosti s obitelji, ljubavi prema prirodi i nadasve životinjama.


Vinodolske ljetne večeri nastavljene su sinoć u hotelu Balatura književnom večeri Gorana Petercola i Sabine Salamon.


– S organizacijom Vinodolskih ljetnih večeri započeli smo prije 20 godina i tada prvi put oživjeli glazbom i plesom frankopanske kaštele i crkve u Vinodolu.


Tijekom godina manifestacija je napredovala, dobivala na kvaliteti i umjetnika i prostora u kojima su se koncerti održavali, a posebno mi je drago to što nas je publika prepoznala i to što redovito, u velikom broju, posjećuje koncerte. Nešto što traje 20 godina dokaz je da i vrijedi – zaključila je Alenka Spoja.


Program u kolovozu


Bribir, 17. kolovoza – predstava RI Teatra »Vrtuljak želja«


Drivenik, 20. kolovoza – smotra klapa


Grižane, 22. kolovoza – vikend harmonike


Drivenik, 28. kolovoza – večer tambure