KORONI UNATOČ

Vinodolska općina bilježi odlične turističke rezultate: Srpanj samo 11 posto slabiji od lanjskog

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Domaćih gostiju je 6 posto više nego lani, dok od stranih gostiju po broju noćenja prednjače susjedi Slovenci s čak 75 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijede Nijemci s 22-postotnim povećanjem te Česi i BelgijanciBRIBIR – Prema podacima što ih Turistička zajednica Vinodolske općine dobiva iz sustava eVisitor, statistički pokazatelji za prvih deset dana srpnja u Vinodolskoj općini premašili su i najambicioznija očekivanja.


Ta očekivanja u početku nisu bila ni približno ovim podacima što su ostvareni, s obzirom na globalno stanje u turizmu i prilikama vezanim uz pandemiju uzrokovanu virusom COVID-19. Naime, u tom razdoblju ostvareno je ukupno 7.256 noćenja, što je samo 11 posto manje u odnosu na rezultat u istom razdoblju prošle godine te se može ustvrditi da je to odličan rezultat.


Bilježi se i porast domaćih gostiju u brojkama, što bi značilo 1.390 noćenja, odnosno 6 posto više nego lani, dok od stranih gostiju po broju noćenja prednjače susjedi Slovenci s čak 75 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijede Nijemci s 22-postotnim povećanjem te Česi i Belgijanci.
U prvih šest mjeseci ove godine na području Vinodola kumulativno za sve kategorije smještaja ostvareno je ukupno 11.030 noćenja. S ovim turističkim podacima, a u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, zabilježen je pad noćenja od 53 posto, što bi se u normalnim prilikama okarakteriziralo kao loše, ali ako se uzme u obzir da u prvoj polovici godine, negdje do početka lipnja, nije bilo gotovo nikakvog turističkog prometa, to je onda također zadovoljavajuće postignuće.


Pad noćenja prvenstveno se odnosi na strane goste, dok se kod domaćih gostiju bilježi rast noćenja od čak 26 posto u odnosu na lani.


Privatni smještaj


Usprkos silaznoj putanji u broju noćenja, najveći porast ostvaren je u privatnom smještaju, odnosno u sobama i apartmanima u domaćinstvima. To je dokaz da se turizam ne događa sam od sebe i da je napravljen velik napredak na ovom području, uz neprekidno povećanje kvalitete te kroz osuvremenjivanje turističke ponude.


Unatoč globalnoj ugrozi izazvanoj koronavirusom i spoznaji da je upravo turistički sektor kako na globalnoj razini, tako i lokalno pretrpio i trpi najveće posljedice, obiteljski smještaj u Vinodolu bilježi dinamičan rast i proteklih godina i ove godine. Broj registriranih iznajmljivača, pa onda i ukupan broj raspoloživih kreveta, stalno raste iz godine u godinu.


Trenutačno je na području Vinodolske općine registrirano ukupno 330 privatnih iznajmljivača s više od 1.580 postelja. Rastom broja smještajnih kapaciteta i broja kreveta u obiteljskom smještaju raste i konkurencija te je sve više objekata s četiri i pet zvjezdica. Time je izravno potaknut razvoj elitnog segmenta turizma, čija prisutnost nedvojbeno pozitivno utječe na sveukupni status destinacije. Brojke potvrđuju da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu te da se pozicionirala kao turističko odredište s velikom razvojnom perspektivom.


Dobar položaj


Vinodolska općina svoj razvoj mora zahvaliti i dobrom geoprometnom položaju. Na vrlo maloj udaljenosti nalaze se glavna emitivna tržišta tradicionalno okrenuta ovoj rivijeri, poput južnog dijela Njemačke, zatim Austrija, Mađarska, Slovačka i Italija.


Upravo ovdašnji slogan »korak do mora, dva od sniga«, najbolje govori o velikoj prostornoj raznolikosti Vinodolske općine kao dragocjenom resursu koji utječe na turističku ponudu. Taj atraktivan položaj, mnogobrojni kulturno-povijesni spomenici, kao i ekološki očuvan prostor povećavaju ambijentalnu vrijednost Vinodola kao turističke destinacije te se u dobroj povezanosti s obalom stvara nerazdvojna i vrlo atraktivna cjelina rivijere Crikvenica-Novi-Vinodol.


Prva polovica srpnja ulijeva nadu da ova turistička sezona neće biti otpisana kako su mnogi prognozirali te da će se ipak ostvariti kakvi-takvi turistički rezultati, a i određeni prihodi.