Veliki planovi

U Novom Vinodolskom planiraju graditi sportsku dvoranu od 40 milijuna kuna

Robert Šimonović

Usvojen je proračun za 2022. od 55,5 milijuna kunaNovljanski vijećnici usvojili su prijedlog proračuna Grada Novog Vinodolskog za 2022. godinu u iznosu od 55,5 milijuna kuna. Najvažnija je to odluka ovotjedne sjednice Gradskog vijeća održane u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog, a prijedlog proračuna podržalo je devet novljanskih vijećnika, dok su tri oporbena vijećnika bila protiv takve odluke.


Na sjednici se moglo saznati i da će Grad sljedeće godine uspjeti otplatiti 15-godišnji kredit podignut za obnovu Korza hrvatskih branitelja te druge manje projekte, no u planu je novo zaduživanje, i to za projekt izgradnje i uređenja nove sportske dvorane.


Prema prvim procjenama, projekt nove sportske dvorane trebao bi stajati između 35 i 40 milijuna kuna, što čini brojku od 63 do 72 posto ukupnog iznosa novljanskog proračuna predviđenog za 2022. godinu.
Gradonačelnik Tomislav Cvitković je istaknuo da se dvorana neće moći graditi europskim sredstvima, ali s obzirom na to da se radi o projektu čija ukupna vrijednost iznosi približno dvije trećine novljanskog proračuna, pokušat će se pridobiti potpora nadležnih ministarstava i Primorsko-goranske županije, naravno, kako bi udio Grada bio što manji.


Ipak, kako je pojasnio gradonačelnik Cvitković, i uz potencijalne potpore udio Grada u čitavom projektu neće biti mali, stoga se svakako radi o jednom od najznačajnijih budućih projekata novljanskog političkog vodstva.


Sigurnosna situacija


Na sjednici je izneseno i izvješće o sigurnosnoj situaciji za grad za 2020. godinu, a izvješće je podnio zamjenik načelnika Policijske postaje Crikvenica Ivan Žgela. Zamjenik načelnika konstatirao je da je prošle godine zabilježeno 97 kaznenih djela, od kojih je 16 još uvijek nerazriješeno te se radi na njihovom razotkrivanju.


Teških kaznenih djela nije bilo, a zahvaljujući stalnoj nazočnosti na terenu, policija je u 13 slučajeva zatekla osobe u ilegalnom prebacivanju migranata. Zabilježeno je i nekoliko prekršaja zbog nepridržavanja epidemioloških mjera.


U prometu su prošle godine smrtno stradale tri osobe u jednoj prometnoj nesreći, dok se ove godine nije dogodila niti jedna nesreća s tragičnim ishodom, istaknuo je zamjenik Žgela.


Također, kao i na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća, aktualna tema sjednice bila je situacija oko Nogometnog kluba Vinodol. Mihael Jovanović (SDP) imao je pitanje oko sredstava predviđenih za sport te je pretpostavio da će se najveći dio sredstava po običaju izdvojiti za klub koji se trenutno nalazi na posljednjem mjestu 3. HNL Zapad.


– Što će se dogoditi ako Vinodol ispadne iz lige, hoće li se smanjiti sredstva za klub? – pitao je Jovanović te dodao da u nižoj ligi od Vinodola igra Kraljevica, a koja iz gradskog proračuna dobiva 315.000 kuna, što je neusporedivo manje no što dobiva Vinodol.


– Ako Vinodol padne u nižu ligu, sigurno neće dobivati onoliki iznos koji se sada izdvaja iz proračuna, no nadam se da Vinodol neće ispasti jer pripada trećoj ligi i poduzima se sve da Vinodol u toj ligi i ostane – odgovorio je gradonačelnik Cvitković.


Ulica Antona Mataije


Na aktualnom satu Mihael Jovanović postavio je pitanje u vezi Ulice Antona Mataije, koja nije sanirana nakon iskopa za polaganje kanalizacije u sklopu projekta Aglomeracija. Jovanović je konstatirao da je navedena ulica trebala biti sanirana do sezone, međutim nije, stoga ga je zanimalo što je razlog tomu.


Pročelnik Odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj je pojasnio da južni trak ceste još uvijek nije saniran zato što je u međuvremenu uočeno da i sjeverni trak treba obnoviti.


Sjeverni trak nije obnovljen jer Županijska uprava za ceste nije imala dovoljno sredstava za obnovu. Naime, dva puta je pao rebalans županijskog proračuna kroz koji je ŽUC PGŽ-a trebao dobiti sredstva za obnovu novljanske ulice.


Kako je pojasnio pročelnik Kalanj, rebalans je sada napokon prošao te će ŽUC imati sredstva za obnovu, a koju će ravnopravno financirati ŽUC i Grad Novi Vinodolski. Ulica Antona Mataije trebala bi biti sanirana do blagdana, zaključio je Kalanj.


Hrvatski branitelji zaslužuju spomenik


Mihael Jovanović je na aktualnom satu postavio i pitanje vezano uz izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima. Jovanović smatra da je sazrelo vrijeme da novljansko vodstvo podigne pristojan spomenik braniteljima, u skladu s financijskim mogućnostima.


Gradonačelnik Tomislav Cvitković složio se da branitelji sigurno zaslužuju spomenik, odnosno da su ga zaslužili odavno. Gradonačelnik je odgovorio da se takva ideja već razmatra, a složio se i da nije potreban megalomanski spomenik, već spomenik u okviru prihvatljivih troškova.