Putnik i pustolov

U Crikvenici predstavljena knjiga Gorana Blaževića: Na devi kroz pustinju Rub al Khali

Robert Šimonović

avnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić i putopisac Goran Blažević

avnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić i putopisac Goran Blažević

Predstavljena nova knjiga u CrikveniciU sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u crikveničkoj je Gradskoj knjižnici predstavljena nova knjiga umaškog putnika i pustolova Gorana Blaževića pod nazivom »Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali«.


Osim samog predstavljanja knjige, crikvenička je publika mogla uživati i u vrlo zanimljivom putopisnom predavanju još zanimljivijeg autora. Naime, Goran Blažević na svoja se putovanja otisnuo početkom listopada 2016. godine, kada je krenuo pješice na put dug preko 3.000 km, od Jordana do Umaga, pod nazivom »Solidarity walk 4 km/h«.


Tada je prošao i kroz Crikvenicu, a godinu dana poslije Gradska knjižnica Crikvenica predstavila je njegov putopis »Svilim – 3.300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti«.
Ne treba stoga suviše pojašnjavati da je Blažević u Crikvenici rado viđeni gost, što je potvrđeno i na predstavljanju njegove najnovije knjige.


Ravnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić rekla je da je riječ o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji, koja je desetljećima zatvorena za strance.


Blažević je kao jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u tu državu bio dio velike pustinjske ekspedicije u organizaciji saudijske kraljevske obitelji, a cilj je bio stvoriti najveću karavanu deva – Rakayib.


Blažević je u tom surovom području proveo čak 25 dana, naučio pravila pustinje, a najveći mu je izazov bio naučiti jahati devu. Publika je uživala u živopisnom predavanju popraćenom mnogobrojnim izvrsnim fotografijama i videozapisima autora.