Sporne koncesije

Crikvenica: Rukavina pozvao SDP i PGS, SDP i PGS prozvali Rukavinu

Franjo Deranja

Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice

Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice

Gradonačelnik Damir Rukavina pozvao je crikveničke ogranke SDP-a i PGS-a da se očituju o mogućnosti da koncesiju dobije tvrtka osnovana samo nekoliko dana prije isteka roka za predaju ponuda, a te stranke ukazuju na gradonačelnikova »dvostruka mjerila zbog grijeha iz prošlosti«CRIKVENICA – Uoči skorog održavanja Županijske skupštine Primorsko-goranske županije na kojoj bi se, u četvrtak, 28. svibnja, moglo očekivati izglasavanje koncesije za dodjelu glavne gradske plaže u Crikvenici koncesionaru za kojeg postoje dvojbene ocjene i prosudbe o mogućim kompetencijama i opremljenosti za gospodarenje tom površinom, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina reagira i p(r)oziva:


Stavovi i razmišljanja


– Odluku o tome tko će upravljati Glavnom plažom u Crikvenici, našim najjačim turističkim adutom, donijet će – kako smo saznali iz medija – Županijska skupština PGŽ-a, i to nakon punih dvadeset godina, a prvorangirani ponuditelj za kojega će se predložiti da dobije koncesiju mogla bi, prema svemu sudeći, biti tvrtka koja je osnovana samo nekoliko dana prije isteka roka za predaju ponuda?! Da apsurd bude još kompletniji, temeljni kapital te tvrtke iznosi samo 20 tisuća kuna, a ima i tek jednog zaposlenog! Ako se zaista i donese takva odluka, smatram da će se time dugoročno naštetiti našem gradu, našoj Crikvenici, pa stoga osjećam obvezu da kao gradonačelnik koji je višekratno dobio povjerenje građana i ovako reagiram.


Također, ovim putem, kao predsjednik Gradske organizacije HDZ-a, pozivam i crikveničke organizacije SDP-a i PGS-a da se očituju o svojim stavovima i razmišljanju o ovoj temi. Odnosno, smatraju li da bi poduzeće s 20 tisuća temeljnog kapitala, pa onda i još sa samo jednim zaposlenikom, koje se na tržištu pojavilo samo nekoliko dana prije raspisivanja ovog natječaja, trebalo dobiti na upravljanje glavnu crikveničku plažu, to jest glavni turistički adut našega grada, i to čak za sljedećih dvadeset godina? – pita gradonačelnik Damir Rukavina.
Treba reći i to da je natječaj za glavnu crikveničku gradsku plažu prije dvije godine zbog proceduralne greške PGŽ-a kao davatelja koncesije bio poništen pa je tako od 2017. godine ovaj crikvenički dragulj bez koncesionara i bez ozbiljnijih ulaganja.
Na poticaj i javni poziv gradonačelnika Rukavine, očitovali su se u ime SDP-a Crikvenica predsjednik Mario Kružić te u ime PGS-a Crikvenica Branko Kleković, predsjednik ogranka.


– Želimo naglasiti da postupak davanja koncesije provode za to nadležne institucije koje odlučuju sukladno zakonu, a ne subjektivnom osjećaju. Također ćemo podsjetiti da je postupak davanja koncesije tajan sukladno Zakonu o koncesijama te da shodno tome ne možemo komentirati prijedlog odluke o davanju koncesije. Pomalo nas čudi do koje mjere pod krinkom javnog interesa gradonačelnik Rukavina koristi svoj službeni, odnosno društveni položaj i utjecaj da se ne obavi odabir najpovoljnijeg koncesionara, a sve stoga što se trgovanje utjecajem prema Kaznenom zakonu kažnjava kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Zbog svega navedenoga očekujemo da nadležno Državno odvjetništvo pokrene odgovarajući postupak protiv gradonačelnika Rukavine i osigura nadležnim tijelima uvjete za postupanje sukladno zakonima RH, a ne zakonima ulice.


Županijska skupština odlučit će u četvrtak tko će idućih 20 godina upravljati najjačim crikveničkim turističkim adutom / Foto: V: KARUZA

Županijska skupština odlučit će u četvrtak tko će idućih 20 godina upravljati najjačim crikveničkim turističkim adutom / Foto: V: KARUZA


Dvostruka mjerila


No, kad već gradonačelnik Rukavina dijeli savjete davatelju koncesije o tome kojega koncesionara izabrati, htjeli bismo ukazati na dvostruka mjerila u poimanju gradonačelnika vezano uz dobivanje koncesija. Naime, podsjetit ćemo da se svojevremeno sadašnji gradonačelnik Rukavina, a tadašnji osnivač i direktor društva Sando, javio na natječaj za davanje koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja javne rasvjete na području Grada Crikvenice s tvrtkom čiji je temeljni kapital iznosio 23.600 kuna te je – gle čuda?! – dobio koncesiju. Također, bitno je istaknuti da je drugi ponuđač bio ni manje ni više nego HEP koji je svojim financijskim i organizacijskim potencijalom bio kudikamo sposobniji ponuđač od tvrtke Sando. O daljnjim postupcima vezanim uz Rukavinu i tvrtku Sando radije ne bismo ovim putem, budući da je on još uvijek nepravomoćno kazneno osuđen.


Što se pak tiče upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Crikvenice i dodjeli koncesijskih odobrenja, također bismo htjeli ukazati na dvostruka mjerila u postupanju. Naime, poznato je da je prošle godine Grad Crikvenica investirao 608.044,36 kuna u uređenje šahovske plaže kao jedne od tematskih plaža na području Grada Crikvenice. No, ono što je u tome svemu sporno je to da je koncesijsko odobrenje za upravljanje plažom dobilo novoosnovano jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću MB-COP u vlasništvu bliske osobe gradonačelnika Rukavine, a čiji je temeljni kapital bio deset kuna?!


Ono što tražimo i očekujemo od davatelja koncesije u postupku dodjele koncesije za gospodarsko korištenje Gradskog kupališta u Crikvenici je odabir najpovoljnijeg koncesionara koji će najviše uložiti u samu plažu, a time i u ukupnu destinaciju – stoji u očitovanju što ga potpisuju Mario Kružić i Branko Kleković.