Jedan od najmlađih sudionika

Ivan Peko-Lončar ne propušta legendarni plivački maraton: Mladi Crikveničanin ima novi izazov

Biljana Savić

Ivan Peko-Lončar

Ivan Peko-Lončar

Ove subote legendarni maraton Šilo - Crikvenica plivat će se već 110. put, a među 110 sudionika iznova će, kao i zadnjih nekoliko godina, biti i 15-godišnji Ivan, lani najbrži Crikveničanin, koji ovaj put nestrpljivo očekuje okršaj sa svojim glavnim rivalom Bojanom CaromSitno se broji do legendarnog i tradicionalnog maratona Šilo-Crikvenica. Jedan od najmlađih natjecatelja, petnaestogodišnjak Ivan Peko-Lončar već ima karijeru u plivanju ovog višestoljetnog, legendarnog maratona.


Karijeru plivanja započeo je u CPK-u, Crikveničkom plivačkom klubu, sa sedam godina. Otac Damir ga je nagovarao da krene trenirati plivanje, dok je Ivan htio trenirati puno popularnije sportove kao što su nogomet, košarka, rukomet… koje su trenirali gotovo svi njegovi prijatelji.


Sve bliže Caru


– I kad je moj otac već postao naporan, otišao sam na prvi trening na plivalištu grada Crikvenice. Kad sam prvi put skočio u more i počeo plivati sa svojom grupom, pokušavao sam biti najbrži što god da se plivalo i shvatio sam vrlo brzo da mi se taj sport poprilično sviđa iako sam bio izmoren nakon svakog treninga.
I tako sam trenirao još dvije godine u sporim grupama, sve dok nisam napredovao i prešao u najbržu grupu gdje sam bio najsporiji i tamo sam prvi put čuo za maraton Šilo – Crikvenica, pripovijeda ovaj simpatični mladić.


– Najveća motivacija za taj maraton mi je bila da dobijem starog, da vidimo kako sam ga pobijedio, iskren je Ivan. I tako mi se 2013. godine pružila prva prilika da otplivam maraton, no puhala je bura pa je maraton bio otkazan.


Ali, dobro, dočekao sam ja i drugi koji je završio neslavno, već negdje oko 500 metara nakon punte Šila, gdje me je moj djed Ivan Lončarić izvukao van jer sam se žalio da me boli trbuh, no prava je istina da sam se prestravio dubine, ali me bilo sram priznati.


Shvatio sam da je moja želja da dobijem svog oca bila malo preambiciozna pa sam za utjehu pokušao dobiti njegovog brata Bernarda, kojega sam uspio nekako pobijediti na idućem maratonu kojeg sam otplivao za 1 sat i 8 minuta, ali onda je ostao još samo moj otac.


Njega sam dobio tek nakon još dva maratona i tada sam zaključio da je to – to i da nemam više nikoga za pobijediti. Ali, onda sam čuo za nagradu prvog Crikveničanina i na listi sam bio drugi i mislim si »pa ko je sad prvi« i – pročitam ime Bojan Car.Isprva sam mislio – ma to je neki stariji od mene koji je samo jači pa me na snagu dobije, ali onda sam malo kasnije čuo da profesionalno trenira vaterpolo za Primorje i ima oko 28 godina i da je znatno brži, veći, jači i da nemam šanse.


Ali, onda je uslijedila godina u kojoj sam se ja dosta poboljšao i znao sam da nisam više daleko, ali i te godinu me dobio i bilo je dosta »lufta« između mene i njega. No, druge godine sam se još više približio, ali kako sam i čuo, i on je, ali i te godine maraton je bio otkazan.


I onda je došla 2019. godina u kojoj sam bio prvi Crikveničanin, ali Bojan nije plivao, pa nije bilo poštenog duela. No sada je, evo, 2020.godina tu i nadam se da će bolji pobijediti, kaže nam Ivan, koji je sad već zaintrigirao i nas, pa i mi jedva čekamo.


Uzbuđenje je na vrhuncu za sve sudionike i natjecatelje, jer još nas svega nekoliko dana dijeli od najstarijeg plivačkog maratona na Jadranu i skoro svatko od njih ima svoju priču, baš kao i Ivan. Tradicionalni će se maraton Šilo – Crikvenica u subotu, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, plivati čak 110. put.


Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kad je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice.


Najbrži prst


Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima. Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja veliki broj natjecatelja.


No, ove godine to tradicionalno događanje, kao i sva ostala, podliježe strogim epidemiološkim mjerama. Iz tog razloga, uz preporuke Stožera civilne zaštite, donesena je odluka o ograničavanju broja prijava, odnosno maksimalnom broju plivača te će na maratonu moći sudjelovati samo 110 sretnika.


Prijave su otvorene 28. srpnja te su u nepunih pet sati i zatvorene, jer se prijavio maksimalno mogući broj sudionika. Nakon detaljne provjere podataka i uplate kotizacija, otvorena je mogućnost za prijavu dodatnih pet sudionika, za što je bilo potrebno samo četiri minute!Možemo zaključiti da se za ovogodišnje natjecanje nije trebalo samo trenirati u moru i nabijati formu, već je bilo potrebno biti i među najbržima na elektroničkim prijavama.


– Nažalost, veliki broj plivača, među kojima i mnogi koji su već nastupili puno puta ove godine, neće moći sudjelovati, što posebno žalosti organizatore. Na maraton je prijavljeno najviše hrvatskih plivača, no ima sudionika i iz Slovenije, Slovačke, Italije, Južne Afrike i Nizozemske.


Među njima je čak 16 maloljetnika, koji mogu pristupiti utrci isključivo uz privolu roditelja, a najmlađi je rođen 2006. godine. Najstariji prijavljeni plivač je vitalni 70-godišnjak! Uvijek se prijavljuje i mnogo generacija iz iste obitelji, a ove godine je najbrojnija četveročlanačlana obitelj, kaže u ime organiztora direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić.


Start u 10 sati u Šilu


Start plivačkog maratona je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice. Završetak natjecanja je u 11,30 sati. Dužina plivačke staze iznosi 3.500 metara. Maraton se organizira po pravilima Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri.


Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno, i to u 18 kategorija.


Detaljnije informacije o 110. Plivačkom maratonu Šilo-Crikvenica su na web stranici www.rivieracrikvenica.com.