NA SVJEŽEM ZRAKU

Evo zašto je crikvenička mikroklima saveznik protiv korone

Karolina Krikšić

Veronika Hofer, Vlasta Brozičević i Nieves Čavić-Podgornik

Veronika Hofer, Vlasta Brozičević i Nieves Čavić-Podgornik

Nekad je crikvenička rivijera bila odredište oboljelih od tuberkuloze, a danas je idealna za sve one koji žele osnažiti svoje opće zdravljeSELCE – Trinaestu godinu zaredom, Poliklinika Terme obilježila je Europski tjedan kretanja i to na Šetnici zdravlja u Selcu, jednom od projekata i inicijativa Vlaste Brozičević, specijalistice fizikalne medicine i rehabilitacije te u poliklinici s pacijentima.


Manifestacija je održana u čast Johannesa Frischaufa, austrijskog matematičara, geodeta i alpinista, koji je popularizirao astronomiju, biologiju, turizam i planinarstvo koji je još krajem 19. stoljeća prepoznao crikveničku rivijeru kao klimatsko lječilište.


Ovogodišnjem obilježavanju Europskog tjedna kretanja u Selcu prisustvovale su i profesorice sa Sveučilišta u Beču dr. sc. Veronika Hofer i mr. sc. Nieves Čavić-Podgornik koje su rado podijelile svoja pozitivna iskustva boravka na crikveničkoj rivijeri na koju, zbog zdravlja, dolaze već godinama. Kao znanstvenice, one su naglasile povijesnu važnost ove rivijere kao jedne od kolijevki lječilišnog turizma na ovim prostorima.
Suosnivačica Poliklinike Terme, Vlasta Brozičević, istakla je upravo ovu ustanovu iza koje je tri desetljeća uspješnog rada, kao jedan od dokaza da je upravo zdravstveni turizam prošlost, sadašnjost, ali i budućnost crikveničke rivijere.


– Fizička aktivnost izuzetno je važna, a još je učinkovitija u ovom području povoljne mikroklime za imunitet i zdravlje, što je osobito postalo aktualno danas u doba pandemije koronavirusa, istakla je Vlasta Brozičević dodavši da čist zrak i blaga crikvenička klima već nekoliko stoljeća liječe razne zdravstvene tegobe, a danas više nego ikada potrebno je unaprijediti zdravlje i otpornost prema bolesti.


– Dođite u Selce, prošećite, rolajte ili pak vozite bicikl i uživajte u suncu i čistom morskom zraku crikveničke rivijere te mnogim drugim blagodatima klime za cijeli organizam, poručila je primarijus Brozičević.


Imajući sve to na umu, šetnica zdravlja dužine 1.931 metar od Selca do Crikvenice, idealno je mjesto za fizičku aktivnost tijekom cijele godine. Blaga crikvenička klima, čisti zrak i čisto more liječe razne zdravstvene tegobe, od respiratornih, kardiovaskularnih i lokomotornih pa do dermatoloških, što je značajno upravo za pojedince koji se oporavljaju od koronavirusa, ali i za podizanje imuniteta ključnog za uspješnu borbu protiv virusa.


Zato iz Poliklinike Terme poručuju da kao što su nekad u crikvenička lječilišta dolazili oboljeli od tuberkuloze, tako je danas crikvenička rivijera kao mikro-zona niskog rizika za COVID-19 idealna lokacija gdje pojedinac može postići dobrobit za svoje opće zdravlje istovremeno rješavajući se stresa uz opuštanje u jedinstvenom ambijentu rivijere i mediteranskoj prehrani.