Sastanak

Eko Murvica najavila promjene u održavanju pogreba u Vinodolskoj općini

Robert Šimonović

Eko Murvica će prilagoditi vrijeme održavanja pogreba, a koji će se održavati tijekom dana, naravno, kako bi se održala tradicija lokalnog kraja, poručujuVinodolska općina i komunalno poduzeće Eko Murvica održali su koordinacijski sastanak s ciljem unapređenja organizacije i održavanja pogreba u vrijeme pandemije.


Naime, na posljednje dvije sjednice Općinskog vijeća Vinodolske općine, vijećnice Biserka Lončarić (HDZ) i Gordana Vlastelić (HSS) ukazale su na to da Eko Murvica zakazuje ukope isključivo u jutarnjim satima, što je suprotno običajima mještana Vinodolske općine.


Vijećnice su navele i problem predugog čekanja pojedinih ukopa, kao i nepoštivanje još nekih mjesnih običaja, stoga su od načelnika Daniela Grbića tražile da zakaže sastanak s Eko Murvicom te na njemu iznese navedenu problematiku.
Koordinacijski sastanak na kojem su nazočili predstavnici Općinskog vijeća Vinodolske općine, djelatnici Jedinstvenog upravnog odjela Općine i djelatnici komunalnog poduzeća Eko Murvica, održan je nedavno te su doneseni zaključci s ciljem unapređenja organizacije pogreba na području Vinodolske općine.


– Poštujući odluke i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, Eko Murvica će sukladno mogućnostima i slobodnim terminima prilagoditi vrijeme održavanja pogreba, a koji će se održavati tijekom dana, naravno, kako bi se održala tradicija lokalnog kraja, stoji u dijelu priopćenja Eko Murvice.


Također, kako se navodi, Eko Murvica kao relativno novo komunalno poduzeće na području Vinodolske općine aktivno nastoji prilagoditi se potrebama novog tržišta te, uz uvažavanje želja i potreba korisnika, maksimalno ubrzati održavanje pogrebnih aktivnosti.


– Prilagođavanje usluge pogreba tradiciji i željama obitelji pokojnika, uz poštivanje zakonskih propisa i preporuka Stožera civilne zaštite, smjer je dosadašnje, ali i buduće organizacije sprovoda na području Vinodolske općine, te će dodatni napori biti uloženi upravo u tom pravcu, stoji u priopćenju.


Komunalno poduzeće napominje i kako ono u slučaju pogreba osobe pozitivne na SARS-CoV-2 virus u trenutku smrti i dalje neće naplaćivati neminovne dodatne troškove pogreba koji proizlaze iz mjera zaštite i dezinfekcije opreme, vozila i prostora s kojima pokojnik dolazi u neposredni kontakt, i to iz vrlo jednostavnog razloga – kako bi se obitelj pokojnika oslobodila dodatnih troškova pogreba.


Valja napomenuti i da obitelji osobe koja je preminula od posljedica zaraze virusom COVID-19, a koja je u trenutku smrti imala prebivalište na području Vinodolske općine, pripada naknada za pomoć u troškovima pogreba u visini od 2.000 kuna, sukladno odluci Općinskog vijeća Vinodolske općine.


Zahtjev s pratećom dokumentacijom predaje se u pisarnici Općine ili putem e-maila.