Na parkiralištu

“Drive-in” testiranje na koronavirus i u Crikvenici

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Činjenica je da je nakon što su SDP-ovci 9. prosinca Gradu uputili molbu otvorena mogućnost »drive-in« testiranja, no načelnik Stožera civilne zaštite Veselko Mutavgjić ističe da su gradski čelnici montažni objekt za testiranje postavili dva dana prije nego što je stigla molba crikveničkih SDP-ovaca»Drive-in« testiranje na koronavirus odnedavno je dostupno i Crikveničanima. Vijest su potvrdili čelnici Grada na Dubračini, a testiranje je moguće radnim danom od 8 do 9 sati na parkiralištu ispred crikveničkog Doma zdravlja, odnosno na parkiralištu »Stadion« (preko puta nogometnog igrališta).


Prostor kojim se dosad koristilo za testiranje bit će prenamijenjen u prostor za trijažu pacijenata sa simptomima bolesti, a dodatni prostor na kojemu će se testirati na COVID-19 osiguran je u vidu »drive-in« testiranja u neposrednoj blizini prijašnjeg testnog mjesta.


Odluka o uvođenju mogućnosti »drive-in« testiranja uslijedila je nakon što se prvotna lokacija na kojoj se testiralo na COVID-19 pokazala neadekvatnom. Naime, mogućnost testiranja na COVID-19 u Crikvenicu je uvedena krajem kolovoza temeljem suradnje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Doma zdravlja PGŽ-a, a uz organizacijsku i financijsku pomoć Grada Crikvenice.
Za tu svrhu, u stražnjem dijelu dvorišta Doma zdravlja PGŽ-a – Ispostava Crikvenica postavljen je posebno opremljeni montažni objekt, no na istome se mjestu ujedno nalazi i djeluje Hitna medicinska pomoć.


Molbe građana


Testiranja su funkcionirala planski i bez većih poteškoća, no onoga trenutka kada se broj testiranja znatno povećao došlo je do povećanih gužvi, uslijed kojih je nužan nesmetan prolaz interventnim vozilima hitne pomoći doveden u pitanje.


Predsjednik crikveničkog SDP-a Mario Kružić navodi da su crikveničkom SDP-u pristizale učestale molbe građana za izmještanjem testnog mjesta na kojemu se provodilo uzimanje uzoraka RT-PCR metodom, i to ne samo zbog ometanja prolaza interventnim vozilima hitne pomoći već i zbog toga što se navedena lokacija nalazi na nezaštićenom otvorenom vanjskom prostoru, stoga su građani morali čekati u gužvi, izloženi nepovoljnim vremenskim uvjetima.


Zbog navedenih razloga crikvenički SDP uputio je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a i Gradu Crikvenici molbu za izmještanjem prvotnog testnog mjesta i otvaranjem mogućnosti »drive-in« testiranja na COVID-19.


Predložili su i postavljanje neke vrste nadstrešnice uz novi montažni objekt na kojemu se provode testiranja, kao i produljenje radnog vremena uzimanja uzoraka za još minimalno 2 sata, dakle od 8 do 11 sati umjesto sadašnjeg radnog vremena od 8 do 9 sati.


Činjenica jest da je nakon što su SDP-ovci 9. prosinca Gradu Crikvenici uputili molbu otvorena mogućnost »drive-in« testiranja na koronavirus, no načelnik crikveničkog Stožera civilne zaštite Veselko Mutavgjić navodi da su čelnici Grada i sami dobivali brojne pritužbe građana te su sukladno tomu reagirali pravovremeno, a novi montažni objekt unutar kojeg se vrše testiranja postavili su 7. prosinca, odnosno dva dana prije nego što je stigla molba crikveničkih SDP-ovaca.


Nesmetan prolaz


– Svjesni problema, reagirali smo navrijeme te smo već 7. prosinca postavili novi montažni objekt na parkiralištu »Stadion«. Prijašnje testno mjesto prenamijenjeno je u prostor za trijažu pacijenata, a nova mogućnost »drive-in« testiranja svakako će omogućiti nesmetan prolaz interventnim vozilima hitne pomoći, a jednako će tako zaštititi naše građane od čekanja na nezaštićenome vanjskom prostoru.


Montažni objekt nije idealan, ali je barem zagrijan, što znači da će se građanima odsad biti puno ugodnije testirati. Drago mi je da mi iz Grada, kao i članovi SDP-a, razmišljamo na sličan način, no valja napomenuti da smo problem uvidjeli i prije nego što je stigla molba iz crikveničkog SDP-a te smo u skladu s njime reagirali pravodobno


. Također ovu priliku želim iskoristiti kako bih zahvalio svom liječničkom osoblju s crikveničkog područja na iznimnom trudu, radu i naporima koje ulažu za boljitak svih nas, bilo da se radi o doktorima opće prakse ili vrijednoj epidemiološkoj službi, istaknuo je Veselko Mutavgjić.


Na pitanje o prijedlogu za produljenjem radnog vremena u kojemu se uzimaju uzorci za testiranje na COVID-19, Veselko Mutavgjić rekao je da je ono stvar epidemiološke službe, odnosno struke i viših instanci vlasti, a ne samog crikveničkog Stožera civilne zaštite.


– Radno vrijeme određuje epidemiološka služba, odnosno struka u suradnji s višim organima vlasti s obzirom na mogućnosti, kapacitete i osobitosti samog zdravstvenog sustava. Treba napomenuti da se testiranja provode prvenstveno kao nužna epidemiološka mjera zaštite, stoga je struka ta koja određuje kada, gdje i na koji će se način obavljati postupak testiranja na COVID-19, zaključio je načelnik crikveničkog Stožera civilne zaštite, Veselko Mutavgjić.