Crikvenička rivijera

Da je more toplo i da ima hlada, e to se traži: Posjetili smo crikveničku Omoriku

Ervin Pavleković, Mirna Šumberac

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Najljepši dio je onaj šljunčani na kojem se želi smjestiti najviše posjetitelja, bilo na samome šljunku ili ispod suncobrana na ležaljciVožnjom po magistrali iz smjera Rijeke dolazimo do prvog u nizu onih crikveničkih skretanja koje nas vodi do naše željene destinacije – Dramlja. Prolazeći ispod hotela Omorika, otkrivamo plažu koja je po njemu dobila ime.


Plaža Omorika jedna je od najvećih plaža na crikveničkoj rivijeri, no i jedna od onih na kojima uvijek treba tražiti slobodno mjesto za ručnik. Zašto je to tako već dugi niz godina, odlučili smo provjeriti obilaskom te vrlo posjećene plaže.


Prije nego li smo uopće krenuli, bilo je posve jasno da parkiralište nećemo tako lako naći. Zato, na ovu plažu krenite dovoljno rano ne biste li našli parkirno mjesto u hladu, odnosno bilo kakvo parkirno mjesto i uštedjeli si vozanje autom oko cijelog Dramlja.


Foto galerija: Plaža kod crikveničke Omorike Foto: Vedran Karuza
Ono što smo prvo zapazili prilikom spuštanja jest štand nadomak plaže, jedan u nizu, na kojem se mogu kupiti razne potrepštine za plažu. Opremiti se možete loptama po cijeni od 15 do 25 kuna, luftmadracima od 40 do 300 kuna, maskama za ronjenje od 70 do 300 kuna te ljetnim šeširima po cijeni od 50 do 100 kuna.


Naravno, za brojne turiste koje smo sreli na ovoj plaži tu su i suveniri čija cijena seže od 15 do 200 kuna. No, to nije sve, oni koji požele neki manji modni dodatak, mogu pronaći i komad nakita po pristupačnoj cijeni, počevši od 15 kuna.


U sjeni borova


Plaža je na prvi pogled čista, koš za smeće nije teško pronaći. Isto je i s tušem i to najmodernijim, s mini solarnim panelima, koji pruža tuširanje za dvije kune. I premda nosi ime četinjače omorike, glavni je »frajer« primorski bor koji svojom krošnjom pruža toliko potreban hlad u vrućem ljetnom danu.


Najljepši dio plaže jest šljunčani na kojem se vidljivo želi smjestiti najviše posjetitelja, bilo na samome šljunku ili ispod suncobrana na ležaljci. Realno, betonski dio biraju oni koji dođu najkasnije jer im jedino to preostaje.Ako želite iznajmiti ležaljke i suncobrane, možete to učiniti u dvije varijante, ili na pola dana, ili cijeli dan. Za suncobran ili ležaljku ćete za pola dana, nakon 15 sati, izdvojiti 30 kuna, a za cijeli dan 40.


Za kombinaciju od dvije ležaljke i suncobrana ćete za pola dana (nakon 15 sati) izdvojiti 80 kuna, a za cijeli dan 100.


Nasmijanim licima kupača, onih koji se sunčaju i skaču s rive, društvo rade lagane note i skokovite melodijske linije koje odzvanjaju iz bara na samoj plaži, a u kojem možete predahnuti ili se osvježiti pićem, bila to kava ili pivo, što se najviše ispija, a cijene su od 10 do 12 kuna za kavu, od 15 do 25 kuna za pivo, dok ćete za sokove izdvojiti od 16 do 18 kuna.


Za one željne dodatnih sadržaja, tu su brodić ili podmornica kojima možete ići na kratki izlet, što košta od 40 do 90 kuna. Na samoj plaži nalazi se dječje igralište i trampolin po kojem ćete moći skakati 10 minuta, i to za 10 kuna. Za ostale vratolomije, tu je aquapark u kojem možete uživati 30 minuta za 60 kuna ili cijeli dan za 130 kuna.


I za gladne i za žedne


Gladne želuce zadovoljit će maleni fast food gdje ćete za veliku porciju ćevapa platiti 40 kuna, za kobasice 35 kuna, a za hamburger 30 kuna. Također, u ponudi imaju i pomfrit, palačinke, salate, pohane račiće i drugo, zaista za svako nepce nešto.Fast food ima i dječji meni pa će i najmanji biti siti. Desert možete kupiti na sladolednom štandu, cijene lučki su od 10 kuna do visokih 17 kuna (ona što je nekad koštala 10 kuna, dobra stara vremena).


Na plaži smo vidjeli veliko mnoštvo ljudi; straha od korone ovdje očito nema. U hladu se od žestine sunca skrivao gospodin Siniša Kajić čije smo zen stanje malo poljuljali »napavši« ga pitanjima:


– Cijene u kafićima su normalne, uglavnom uzimamo kavu. Najvažnije nam je da nema previše gužve, danas ima malo više ljudi nego prošlog tjedna. More je čisto i mislim da plaža ima dovoljno sadržaja. Najvažnije da je more toplo i da imamo hladovinu, naravno!


– Upravo smo došli na plažu i zasad nam se sviđa, rekao nam je mladi par iz Zagreba u prolazu, a kad smo ih upitali jesu li našli parking, šaljivo su odgovorili – ilegalno, da! Sudeći po ovoj punoj plaži, jedno je sigurno – sezona još ni propala!