Tradicija

Bribirska parada napravila tri kruga oko grada, posjetila sela

Robert Šimonović

Foto Ivica Brozičević

Foto Ivica Brozičević

Pjesma, zabava i dobro raspoloženje obilježili protekli vikend u Vinodolskoj općiniVikend za nama i ovoga je puta u Vinodolskoj općini protekao u pjesmi, zabavi i dobrom raspoloženju. Razlog je, naravno, bila treća mesopusna subota, u kojoj je »Bribirska parada« obišla centar mjesta te napravila tri kruga oko grada, i to u pratnji djevojaka u tradicionalnoj bribirskoj nošnji.


Krenulo se iz središta mjesta, odnosno s Vrbe, preko Malih i Velih vrata, da bi se »Parada« djevojaka i momaka u prigodnim odorama ponovo vratila natrag do Vrbe.

Čitavim putem odjekivali su udarci bubnja i pjesma Bribiraca, a unatoč hladnoći i buri, mnogi su mještani izišli iz svojih kuća kako bi barem zakratko pozdravili svoju Bribirsku paradu.


– Se more stat, ali se običaji ne smidu zatrt. Polak običaja i navade stare. Bubanj i muzika, složno udaraj – poručili su Bribirci.


Također, ista je »Parada« u nedjelju posjetila bribirska sela – Kričinu, Podgori i Podskoči, a bribirski su momci pozdravljali mještane, kuću po kuću.Zbog epidemiološke predostrožnosti, ovoga puta momci nisu ulazili u same kuće, već su mještane pozdravili pred kućnim pragom.


Zbog situacije oko koronavirusa izostala je i tradicionalna plesna zabava u bribirskom Domu kulture.


Mesopusne subote i nedjeljni pozdravi po selima diljem Vinodolske općine trebali bi se nastaviti i u idućim tjednima, sve do posljednje nedjelje pred Pepelnicu, odnosno do 27. veljače.