Transparentni rashodi

Nova aplikacija na Krku: Uvid u svaki gradski potrošeni novčić

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Novim, suvremenim digitalnim alatom odsad se, posredstvom službenih internetskih stranica krčke Gradske uprave, mogu služiti svi građani, čime se prevenira bilo kakvo neprimjereno trošenje proračunskih sredstavaKRK – Grad Krk sad se i službeno priključio još uvijek ne predugoj listi lokalnih jedinica koje su, koristeći se suvremenim, digitalnim alatima, javnosti u potpunosti otvorile svoje financijske, odnosno proračunske tokove. U Velikoj vijećnici Grada Krka jučer su za predstavljanje netom u funkciju stavljene aplikacije Transparentnih rashoda proračuna Grada Krka bili zaduženi krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i Dinka Pejnović, voditeljica gradskog Odsjeka za proračun i financije.


– Cilj nam je otvoreno predočiti građanima svaku kunu koja je isplaćena iz gradskog proračuna te tako postići najvišu moguću razinu transparentnosti te spriječiti mogućnost dodjeljivanja poslova, donacija i drugih vrsta isplata prema kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, poručio je Vasilić, dodajući da se spomenutom aplikacijom kojom se odsad, posredstvom službenih internetskih stranica krčke Gradske uprave mogu služiti i svi njegovi sugrađani, prevenira bilo kakvo neprimjereno trošenje proračunskih sredstava.


Jednostavno i pregledno


– Ovim putem želim potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom, budući da naši sugrađani imaju pravo, zapravo i moraju znati na što se troše njihove kune. Povjerenje se mora uspostaviti jer, bez povjerenja javnosti, nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice. Stoga su nam i bile potrebne konkretnije mjere i novi alati koje omogućuju transparentnost rada lokalne vlasti, i to na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna. A to podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada i koliko novca isplaćeno iz gradskog proračuna, zaključio je prvi čovjek izvršne vlasti otočnoga grada.
Napominjući da je aplikacija koja je stavljena u optjecaj rezultat usmjerenosti lokalne uprave ciljevima »smart city stretegije«, Vasilić je napomeno i da je kroz ovaj za uporabu vrlo jednostavan, pregledan i učinkovit alat svima sad omogućen cjelovit uvid u sve rashodovne stavke gradskog proračuna, trenutno za prvi kvartal ove godine. Sustav će se zasad ažurirati tromjesečno, a kroz njega će Krčani moći vidjeti kako se, na što i s koje osnove isplaćuje baš svaka kuna iz kase Grada, ali i svih proračunskih korisnika – Javne vatrogasne postrojbe, Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan«, Centra za kulturu i Gradske knjižnice.


Slijedi i nadogradnja


Gradonačelnik je napomenuo da će se aplikacija i nadalje razvijati, nadograđivati i prezentacijski širiti s ciljem još zaokruženijeg i ažurnijeg, u skoroj budućnosti mjesečnog prezentiranja proračunskih tokova.
– Aplikaciju koja će, osim našim sugrađanima, od velike koristi biti i nama koji se bavimo financijama Grada, ali i svih ostalih proračunskih korisnika, razvila je i izradila riječka tvrtka Infoprojekt s kojom već dugo surađujemo i čije programe, odnosno aplikacije koristimo u vođenju svih segemenata poslovanja Grada, istaknula je pak Dinka Pejnović, naglasivši da pripremni proces nužan za začetak korištenja tog suvremenog alata nije bio nimalo lak, niti jednostavan.


Nove mogućnosti uz pametne tehnologije

Ponosni smo što ovim iskorakom Grad Krk priključujemo malobrojnoj skupini najtransparentnijih lokalnih samouprava u Hrvatskoj. Osim što smo ovom novinom svima omogućili potpun uvid u raspolaganje novcem građana, posljednjih smo godina također na tragu okrenutosti pametnim tehnologijama olakšali, ubrzali i posjednostavili komunikaciju s našim sugrađanima kroz niz drugih aplikacija, među ostalima i e-udruge, putem koje su predstavnici lokalnih udruga i klubova već početkom ove godine aplicirali svoje projekte i programe, kao i one uz pomoć koje će se ubuduće davati u najam poljoprivredna zemljišta, poručio je krčki gradonačelnik, najavivši da je u pripremi i aplikacija kojom će se omogućiti »participativno budžetiranje«, odnosno dati mogućnost građanima da već u tijeku izrade gradskog proračuna daju svoje prijedloge te da na taj način još aktivnije sudjeluju u procesu »razvojnog vođenja« grada u kojem žive.

Valjalo je najprije objediniti sustave, odnosno povezati alate u kojima svi naši proračunski korisnici rade, te kroz unifikaciju njihovih financijsko-administrativnih alata postići mogućnost prezentacijskog povezivanja dobivenih brojki, novčanih tokova u koje sad mogućnost uvida imaju svi koje ti podaci interesiraju, rekla je Pejnović. Istakla je i da će iduća faza razvoja te aplikacije, koju se planira ostvariti u najskorijoj budućnosti, podrazumijevati i predstavljanje prihodovnih podataka, kao i onih koji će obrađene pokazatelje trošenja proračunskog novca povezati s važećim proračunskim planom.