Dan zaštitnika Viškova

Najavljena proslava Matejne na Viškovu: Pogledajte detaljan program manifestacije

Jakov Kršovnik

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U program Matejne uključena je i proslava obljetnice 40 godina neprekidnog rada Limene glazbe Marinići, koja je bila prošle godine, no odgođena je zbog epidemije. Koncerte, otkrivanje spomen-ploče i predstavljanje fotomonografije najavljuje Gordan Mulac, predsjednik limene glazbe.VIŠKOVO – Matejna, proslava dana zaštitnika Općine Viškovo sv. Mateja, ove godine održat će se u skromnijem obliku, prilagođenom epidemiološkim mjerama. No, ustanove i udruge s područja Viškova pripremile su različite kulturne, sportske, humanitarne i druge programe, koji počinju u subotu 18. rujna i traju devet dana, do nedjelje 26. rujna. Marina Jurić, direktorica TZ Viškovo, najavljuje događanja.


– Sve započinje u subotu s tradicionalnim natjecanjem u košnji po starinski za muškarce i žetvi sa srpom za žene, potom slijedi zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. U nedjelju će biti osmi Halubajski kros na šetnici Plešivac te izložba radova nastalih za vrijeme pandemije, kiparske udruge Mato Tijardović u prostoru Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov”. Istaknula bih i dodjelu nagrada pobjednicima natječaja za najljepše uređenu okućnicu i balkon na području općine, a bit će i sportskih natjecanja umirovljenika te plesni program halubajskih mažoretkinja. U proslavu se uključio i Hrvatski crveni križ sa svojim akcijama, a Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizira natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića na parkiralištu iza zgrade Općine Viškovo, najavila je Jurić.


U program Matejne uključena je i proslava obljetnice 40 godina neprekidnog rada Limene glazbe Marinići, koja je bila prošle godine, no odgođena je zbog epidemije. Koncerte, otkrivanje spomen-ploče i predstavljanje fotomonografije najavljuje Gordan Mulac, predsjednik limene glazbe.
– Prvi koncert je u utorak, 21. rujna, na blagdan sv. Mateja u 19.30 na trgu ispred župne crkve. U četvrtak 23. rujna u 18 sati, ćemo također zasvirati, prigodno uz otkrivanje spomen-ploče na Domu Marinići, a kada će biti predstavljena i fotomonografija koju smo napravili povodom ove lijepe obljetnice, kazao je Gordan Mulac te pozvao mlade mještane da se priključe Limenoj glazbi Marinići.


– Primamo nove članove na glazbeni tečaj i mogu se učiti svirati svi instrumenti. Ponedjeljkom i četvrkom smo u Domu Marinići, a bilo bi nam jako drago da nas je još više. Javite se s roditeljima, kazao je Mulac.


Također, blagdan sv. Mateja bit će obilježen duhovnim programom u župi. Trodnevnu pripravu predvodit će novi generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, a večernju svetu misu u 18 sati u na blagdan, 21. rujna, predvodit će mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, najavljuje župnik mons. Ivan Nikolić.


– Sveti Matej je zanimljiv svetac, koji je osjetio Isusov pogled ljubavi na sebi, te odlučio sve ostaviti, svoju sigurnost i bogastvo, te je krenuo za Isusom. To je poziv i nama, da budemo drugačiji, da se možemo mijenjati te da prihvaćamo druge i drugačije, poručuje mons. Nikolić. Sva događanja u programu Matejne održavaju se uz poštovanje aktualnih epidemioloških mjera, istaknuo je zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić i pozvao sve mještane da svojim dolaskom podrže program.


Program manifestacije


Trodnevna priprava u župi Sv. Matej Viškovo, od subote do ponedjeljka (18. – 20. 9.), ispovijed i krunica u 17.30, sveta misa u 18 sati, predvodi Mario Tomljanović. Svečanu misu u 18 sati na blagdan 21. rujna u župnoj crkvi predvodi mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.


SUBOTA 18. 9.


Natjecanje u košnji po starinski za muškarce i žetvi sa srpom za žene u 8 sati na Nuntarovu
Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, okupljanje na parkiralištu Milihovo u 9 sati
Čakavština u pjesmi za blagdan “Matejne”, Mješoviti pjevački zbor KUD-a
“Halubjan”, na trgu ispred crkve sv. Mateja u 19 sati


NEDJELJA 19. 9.


8. Halubajski kros, šetnica Plešivac u 10 sati
Izložba radova nastalih za vrijeme pandemije, Kiparske udruga Mato Tijardović u Ustanovi “Ivan Matetić Ronjgov” od 10 do 18 sati
Viškovsko prelo – splet izvornih kola i pjesme, KUD “Izvor”, trg ispred crkve sv. Mateja u 12.30


PONEDJELJAK 20. 9.


Polaganje vijenaca na Središnji križ na groblju Viškovo u 10 sati


UTORAK, 21. 9.


Koncert Limene glazbe Marinići ispred crkve sv. Mateja u 19.30


SRIJEDA 22. 9.


Dodjela nagrada pobjednicima Natječaja za najljepše uređenu okućnicu
i balkon na području općine Viškovo u Dom hrvatskih branitelja u 13 sati


ČETVRTAK 23. 9.


Predstavljanje monografije povodom 40 godina djelovanja Limene glazbe
Marinići i otkrivanje spomen-ploče na Domu Marinići u 18 sati


PETAK, 24. 9.


Sportska natjecanja umirovljenika, pikado, boćanje, kartanje, u Domu hrvatskih branitelja i boćalištu od 8 do 13 sati
Plesni program Halubajskih mažoretkinja na trgu ispred crkve sv. Mateja u 18 sati


SUBOTA, 25. 9.


Akcija darivanja krvi u staroj školi Marčelji od 8 do 13 sati, organizira Hrvatski crveni križ, društvo Rijeka
Mjerenje krvnog tlaka i šećera, upoznavanje s osnovama prve pomoći, pružanje laičke prve pomoći i reanimacija ispred Doma hrvatskih branitelja od 10 do 12 sati, organizira Hrvatski crveni križ, društvo Rijeka
Turnir u električnom pikadu u Domu Marinići od 11 do 21 sat, organizira Pikado klub Nevera
Prvenstvena seniorska utakmica NK Halubjan – NK Rovinj, igralište Brnasi u 16.30


NEDJELJA, 26. 9.


Natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića, parkiralište iza zgrade Općine Viškovo od 11 do 17 sati, organizira Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje