SJEĆANJE

Na Židovskom groblju na Kozali obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Bruna Matičić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Dan sjećanja je organizirala OŠ Škurinje, u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka, kao dio EU projekta Šafran. Cilj je učenike upoznati s opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije.RIJEKA – Prigodnim programom i polaganjem kamenčića na spomenik žrtvama holokausta na Židovskom groblju na Kozali obilježen je Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.


Poruke suživota


Program obilježavanja tradicionalno je organizirala OŠ Škurinje u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka, kao dio europskog projekta Šafran. Projekt OŠ Škurinje provodi dugi niz godina s ciljem upoznavanja učenika s ljudskim pravima i činjenicama o holokaustu te opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije, naglasila je jučer učiteljica povijesti iz škurinjske škole Nevenka Ilić, koja je s kolegicama Svjetlanom Kraljić i Magdalenom Tomić-Mijatović pripremila ovogodišnji program obilježavanja.

Foto galerija: Dan sjećanja na žrtve holokausta na židovskom groblju Kozala Foto: Vedran Karuza– Učenici dobro prihvaćaju razgovore o temi holokausta, a možda ga najbolje mogu razumjeti kroz književnost, identificirajući se s osobama koje imaju svoje ime i prezime, upoznavajući se s njihovim životima kakve su imali prije holokausta i Drugog svjetskog rata te tragedijom koja ih je zadesila, rekla je Ilić.
Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Naime, toga dana, 27. siječnja 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7.500 preživjelih zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.


– Dan sjećanja na žrtve holokausta dan je koji je potrebno obilježavati kako se ta strahota nikada ne bi zaboravila i ponovila. Obilježavanje ovoga dana nije važno samo za Židovsku zajednicu, već za kompletno naše društvo, stoga su itekako bitne poruke suživota i inkluzije koje se iz Rijeke šalju svake godine, istaknula je Rina Brumini, potpredsjednica Židovske općine Rijeka, dodajući da vjeruje kako na ovaj dan nitko nije ostao emocionalno nedotaknut.


Kamen spoticanja


Jučerašnjem obilježavanju u ime Grada Rijeke pridružio se i gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo važnost obilježavanja jednog od najvećih zločina u ljudskoj povijesti.


– Holokaust je jedan od najvećih zločina koji su se dogodili u ljudskoj povijesti i drago mi je što djelatnici i učenici OŠ Škurinje svake godine organiziraju program obilježavanja prisjećajući se i odavajući počast žrtvama.


Ta događanja ne smiju se zaboraviti i vrlo je bitno da ona budu na adekvatan način prezentirana u našem obrazovnom sustavu jer učeći na lekcijama iz povijesti, učimo za budućnost kako se ovakvi zločini ne bi ponovili, rekao je u svom obraćanju riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Dodao je kako se u Rijeci cijelim nizom aktivnosti nastoji prisjetiti žrtava holokausta, a Grad Rijeka na nekoliko je lokacija postavio kamen spoticanja kako bi obilježio mjesta odakle su i naši sumještani odvedeni u koncentracijske logore.