Kršenje epidemioloških mjera

Policija imala posla preko glave: Umjesto da budu u samoizolaciji stranci doputovali u Rijeku, Krk, Opatiju, Zadar i Zagreb

Šarlota Brnčić

NL arhiva

NL arhiva

Za nekoliko državljana BiH, Crne Gore, Kosova, Slovačke i Italije utvrđeno je da su na ulazu u Republiku Hrvatsku neistinito naveli da su u tranzitu. Umjesto toga, zadržali su se na području Rijeke, Krka, Opatije, Zadra i Zagreba sve do izlazne granične kontrole kada im je utvrđeno počinjenje prekršajaDjelatnici PU primorsko-goranske su zbog kaznenog djela širenje i prenošenje zaraznih bolesti, proveli kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom. Sumnjiči se da je u prosincu prošle godine na području Rijeke, a za vrijeme bolesti COVID-19, napustio svoj dom te došao na radno mjesto. Po završetku krim istraživanja kazneno je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.


Osim toga, od 11. siječnja do danas, policijski službenici ove Policijske uprave utvrdili su kršenja važećih mjera samoizolacije kod nekoliko hrvatskih i više stranih državljana.


U kršenju važeće mjere samoizolacije zatečena su dva hrvatska državljanina, u dobi od 19 i 23 godine, zaustavljena u prometu na području Podmurvica, 57-godišnji hrvatski državljanin je bio u jednoj od riječkih stanica za tehnički pregled, dok je na području Raba po dojavi građana na ulici zatečen 32-godišnjak koji je prethodno bio u trgovini i na radnom mjestu.
Na području Opatije policija je zatekla četvoricu državljana Kosova u dobi između 20 i 59 godina, iako su se za vrijeme trajanja mjere samoizolacije trebali nalaziti na zagrebačkom području.


Također, u ovom razdoblju više slučajeva kršenja mjere samoizolacije zabilježili su i djelatnici Postaje granične policije Rupa. Naime, izlaznoj graničnoj kontroli unatoč navedenoj mjeri pristupili su hrvatski, austrijski i dva slovenska državljanina, dok je za državljane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Slovačke i Italije utvrđeno da su na ulazu u Republiku Hrvatsku neistinito naveli da su u tranzitu. Umjesto toga, zadržali su se na području Rijeke, Krka, Opatije, Zadra i Zagreba sve do izlazne granične kontrole kada im je utvrđeno počinjenje prekršaja.


Zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, svima su izdani prekršajni nalozi.


Isto tako, jučer je 43-godišnja hrvatska državljanka u nekoliko navrata ulazeći u trgovinu u središtu Rijeke bez obvezne zaštitne maske, na osobito drzak način narušavala javni red i mir te otuđila artikle u manjem novčanom iznosu. No, nije daleko dospjela jer su je policijski službenici Prve policijske postaje zatekli nedaleko od trgovine i priveli u službene prostorije.


Po završetku postupanja policije prekršajno je prijavljena zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti  te će biti dovedena na nadležni općinski sud.