POPUŠTANJE MJERA

Na bazenima na Kantridi ponovo “Rijeka pliva”: Osnovnoškolci se vratili školi plivanja

Jakov Kršovnik

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

U ovom ciklusu prvi počinju "trećaši" iz škola Kantrida, Zamet i Srdoči, a planirano je ukupno sudjelovanje 1048 učenika i učenica riječkih osnovnih škola.RIJEKA – Škola plivanja za riječke osnovnoškolce “Rijeka pliva” nakon stanke zbog epidemioloških mjera ponovno kreće na bazenima na Kantridi. U ovom ciklusu prvi počinju “trećaši” iz škola Kantrida, Zamet i Srdoči, a planirano je ukupno sudjelovanje 1048 učenika i učenica riječkih osnovnih škola. Voditeljica i autorica projekta Katarina Jusup Dodig sretna je što on traje već 12 godina i što su djeca dočekala “novo normalno”.


– Osim obuke za neplivače, imamo i obuku skokova u vodu, vaterpolo te sinkronizirano plivanje. Javljaju nam se klubovi koji žele da se njihovi sadržaji implementiraju u naš projekt i ja to uvijek podržim.


Također, učimo djecu i plivanju u odjeći te što napraviti ako se dogodi da se netko od njihovih vršnjaka utapa. Prije samog dolaska na bazen učenici prolaze online edukaciju Crvenog križa, a u cijeli program uključeni su i sadržaji iz glazbene kulture te prirode i društva. Drago mi je što Grad omogućuje stručnim ljudima da dovode nove sadržaje u svoje područje te hvala gradonačelniku što nas je uvijek podržavao.
Zahvalna sam i kao učiteljica i kao majka, rekla je Jusup Dodig te zahvalila i Ministarstvu turizma i sporta koje ove godine također sufinancira program.


Gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je ponosan na bazene na Kantridi kao i na školu plivanja.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


– Ovaj projekt nastao je kao želja da se sportska infrastruktura maksimalno koristi za potrebe građana, a posebno mladih. Program je inače namijenjen učenicima drugih razreda, zbog epidemije smo propustili jednu školsku godinu, no nadam se da ćemo stići program na jesen ili dogodine. Jer, mislim da se radi o jednom stvarno izuzetnom projektu, rekao je Obersnel.


Proteklih 12 godina u školi plivanja sudjelovalo je 11 tisuća i petsto učenika, a iz Grada kažu da su do sada ukupno izdvojili više od 1.5 milijuna kuna za provedbu projekta. Novinarima se obratila i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac koja smatra da djeci od najmlađe dobi treba omogućiti kretanje.


– Pokrenuli smo sportske aktivnosti za djecu u vrijeme produženog boravka, školu zdrave prehrane te sportsku lektiru i druge programe, zaključila je.