NOVI RITAM GRADA

Marko Filipović o svojih prvih 100 dana na čelu Rijeke: “Milijarda kuna nije loš rezultat”

Damir Cupać

Snimio: Vedran Karuza

Snimio: Vedran Karuza

Riječki gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo turističkim rezultatima u sezoni, a posebno u posezoni jer je sa 17. kolovozom ove godine ostvaren cjelokupni rezultat iz prošle godine.RIJEKA – Riječki gradonačelnik Marko Filipović poručio je da je zadovoljan novim ritmom grada u prvih sto dana od kada je preuzeo ključeve Korza 16 nakon zadnjih lokalnih izbora.


– To vrijeme je bilo intenzivno jer je naš izborni program nametnuo novi ritam Rijeke. Osam godina sam se pripremao za ovaj posao kao zamjenik i zadovoljan sam. U političkom smislu nam predstoje dopunski manjinski izbori, a neke potrese u Gradskom vijeću ne očekujem. Trenutno radimo na proračunu koji bi trebao biti gotov do sredine studenoga ove godine i koji će se proslijediti gradskim vijećnicima, kazao je Filipović.


On je pojasnio da je jedan od stupova izbornog programa povlačenje europskih sredstava za projekte, a u čemu je Rijeka najuspješniji grad u Hrvatskoj te je najavio početak 500 milijuna kuna vrijednih radova koji su dio projekta Riječke aglomeracije, ali i vrlo brzi početak isto toliko vrijednih radova na izgradnji novog pročišćivača otpadnih voda. Ponude za taj posao poslala su dva ponuđača, jedna talijanska i jedna kineska tvrtka, a izvođač radova trebao bi biti poznat za 90 dana.
– Nakon provedenog javnog natječaja potpisani su ugovori za izgradnju transportnih kolektora i optimizaciju postojećeg sustava Rijeka Zapad i za proširenje Viškovo ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna. Ugovorene investicije dio su EU projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijednog 1,76 milijardi kuna, sufinanciranog od EU iz Kohezijskog fonda s čak 1,25 milijardi kuna, a kroz kojeg se gradi novi pročišćivač otpadnih voda na Delti te 217 kilometara kanalizacije i oko 100 kilometara javne vodoopskrbe.


Riječ je o dva ugovora odnosno dvije grupe radova – prva se odnosi na izgradnju transportnih kolektora i optimizacija postojećeg sustava Rijeka Zapad, a druga na područje Viškova i u manjem dijelu na područje Rijeke. Riječ je o vrlo značajnim ugovorima za koje je iz europskih fondova osigurano 70 posti sredstava, pojasnio je Filipović, naglasivši da milijarda kuna za prvih sto dana obnašanja gradonačelničke funkcije nije loš rezultat. On je najavio da će radovi trajati sljedeće tri godine i zamolio je građane za strpljenje.


– Radovi će početi krajem ove godine i svi ćemo morati biti strpljivi. Izradit će se i posebna web stranica kako bi svi dobili potrebne informacije, pojasnio je Filipović.


Prva grupa radova odnosi se na izgradnju transportnih kolektora i optimizacija postojećeg sustava odvodnje Rijeka Zapad. U svrhu prikupljanja i odvodnje sanitarnih otpadnih voda predviđena je gradnja 13,1 kilometara transportnih kolektora, tri podzemne kanalizacijske crpne stanice s pripadajućih 1,9 kilometara tlačnih cjevovoda kojima će se otpadne vode s rubnih područja aglomeracije odvoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Uz izgradnju sustava odvodnje izvršit će se i rekonstrukcija 6,9 kilometara javnog vodovoda.


Druga grupa radova predviđena je u Viškovu, a u svrhu prikupljanja i odvodnje sanitarnih otpadnih voda s područja općine Viškovo i grada Rijeke predviđena je gradnja 35,7 kilometara gravitacijskih kolektora, 28 kanalizacijskih crpnih stanica s pripadajućim 3,2 kilometra dugačkim tlačnim cjevovodima te rekonstrukcija javnog vodovoda u dužini od 18,8 kilometara. Veći dio prikupljene fekalne otpadne vode s područja Općine Viškovo odvodit će se Pehlinskom cestom kroz transportni kolektor koji će se izvoditi u gradu Rijeci.


Održano obećanje povećanja vrtićkih kapaciteta


Zadovoljstvo novim ritmom grada izrazili su zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski.
– Bilo je jako dinamično. Održali smo obećanje da ćemo napraviti sve kako bi se povećali kapaciteti dječjih vrtića i oni su povećani za 96 mjesta za djecu jasličkog uzrasta. Zaposleno je i 25 novih odgajatelja. Nastavljamo dalje s tim projektom, a slijedi nam uređenje prostora na Zametu u kojemu je bio ogranak Gradske knjižnice Rijeka. Očekuje nas i izgradnja dva nova vrtića, na Krnjevu i na Rastočinama. Kako bi olakšali roditeljima sufinanciramo vrtiće drugih osnivača, a krenut će i projekt dadilja. Što se tiče osnovnih škola, svi prvašići dobili su na dar besplatan upis u Dječju knjižnicu Stribor koja se nalazi u Dječjoj kući u Art kvartu Benčić. Nastavljamo s provođenjem Građanskog odgoja i Moje Rijeke jer se njima razvija kritičko razmišljanje što je i te kako potrebno kada se učenici suoče sa sadržajima kao što je nedavno prikazani dokumentarni film o Rijeci na javnoj televiziji. Za produženi boravak osigurali smo 7,5 milijuna kuna, a tražimo i dalje od resornog ministarstva i vlade pokrivanje plaća učiteljima kako bi taj projekt dalje razvijali. Slijedi nam i projekt pripreme riječkih škola za jednosmjenski rad, najavila je Krpan.
Goran Palčevski izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Riječkim sveučilištem, ali i s vodstvom riječkog KBC-a.
– Naročito smo zadovoljni dinamikom izgradnje bolnice za majku i dijete, a mi ćemo sa svoje strane napraviti sve kada je riječ o komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, kazao je Palčevski.

Riječki gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo turističkim rezultatima u sezoni, a posebno u posezoni jer je sa 17. kolovozom ove godine ostvaren cjelokupni rezultat iz prošle godine.


– Poduplali smo hotelske kapacitet nakon otvaranja Hiltona koji je u srpnju i kolovozu ove godine ostvario 100-postotnu popunjenost preko 400 kreveta. Što se tiče prvih 15 dana u rujnu ove godine, rezultati su bolji nego 2019. godine, zadovoljan je riječki gradonačelnik. Filipović je izrazio zadovoljstvo realizacijom državnih investicija u Rijeci.


– Gradnja ceste D 403 napreduje prema planu i do sada je izbušena polovica tunela koji spaja čvor Škurinje sa Zagrebačkom obalom. Kada se cesta izgradi bit če u funkciji razvoja luke, ali i omogućit će prometno rasterećenje graskih cesta. Veseli nas i to što je Europska komisija dala odobrenje za koncesioniranje terminala na Zagrebačkoj obali, naveo je Filipović. Riječki gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo i aktivnostima oko marine u Porto Barošu, a što je 365 milijuna kuna vrijedan projekt koji će omogućiti otvaranje 130 radnih mjesta i osigurati nešto manje od 300 vezova.