POTRAGA ZA STRADALIMA

Gospić: Započelo terensko istraživanje i iskopi posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja istraživanjem i iskopima rukovodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Državno odvjetništvo RH.GOSPIĆ – Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela je s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između Groblja sv. Marije Magdalene i stadiona Balinovac.


Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja istraživanjem i iskopima rukovodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Državno odvjetništvo RH.

Iskopi su u tijeku, a predviđeno je da će biti završeni do 29. listopada kako bi do blagdana Svih Svetih građani nesmetano mogli obilaziti groblje i odavati počast svojim pokojnima. Do tog datuma, za vrijeme trajanja iskapanja građani će groblju moći svakodnevno prilaziti na ulaz kod mrtvačnice.
Područje na kojemu se sada vrše probna israživanja naslanja se na teren na kojemu su prilikom nedavnih infrastrukturnih radova pronađeni mnogi posmrtni ostaci žrtava poraća.


Sve su žrtve bile vezane žicom, s vidljivim tragovima ozljeda nasatalih vatrenim i hladnim oružjem.