Gradski muzej Senj

Virtualna izložba senjskog muzeja: Donacija ostavštine Dragana Vlahovića

Dorotea Prpić

Dragan Vlahović je bio svojevrstan kroničar senjskih gradskih zbivanja

Dragan Vlahović je bio svojevrstan kroničar senjskih gradskih zbivanja

Predstavljena je vrijedna donacija iz obiteljske ostavštine pokojnog Senjanina Dragana Vlahovića koju je oporučno ostavio MuzejuSENJ – Gradski muzej Senj se i ove godine tradicionalno uključio u obilježavanje manifestacije Međunarodnog dana muzeja. Radi situacije izazvane koronavirusom učinjeno je to na poseban način, virtualnom izložbom koja nosi naziv »Donacija ostavštine Dragana Vlahovića Gradskom muzeju Senj«, a može se pogledati na web stranici muzeja: muzej-senj.hr.


– Gradski muzej Senj i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja na ovogodišnju temu »Muzeji za različitost i uključivost«. Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.


Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. godine provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.


Dobri duh grada
Ovogodišnjom izložbom želimo javnosti predstaviti vrijednu donaciju iz obiteljske ostavštine pokojnog Senjanina Dragana Vlahovića koju je oporučno ostavio Muzeju, a koju najvećim dijelom čine fotografije, razglednice, dopisnice, čestitke, razne arhivalije, svjedodžbe, razne iskaznice, humoristički listovi Metla i škavacera te Jarebica, dokumentacija vezana za djelovanje Gradske glazbe, karnevalske običaje u Senju te Lovačko društvo, ratna razaranja, gradnju bolnice u Senju, kao i dokumentaciju vezanu za razne izložbe – pojašnjava ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.


Dragan Vlahović bio je dobri duh grada, svojevrstan kroničar gradskih zbivanja. Rođen je u Senju 14. travnja 1931., a umro 30. travnja 2010. godine. Život je posvetio očuvanju i proučavanju senjske kulturno-povijesne baštine.Sakupljao je i brinuo se o očuvanju bogate senjske baštine, arhivske građe, razne dokumentacije, a ponajviše bogate fotografske građe koja se odnosi na senjsku povijest i život grada Senja.


Bio je aktivan u brojnim udrugama. Ostavio je velik trag u kulturnom životu grada Senja djelujući kao redoviti član u Gradskoj glazbi, Senjskom karnevalu u kojem je više puta nosio titulu meštra, a bio je i dugogodišnji član Lovačkog društva.


Brojna priznanja


Za svog života dobio je brojna zaslužna priznanja. Dobitnik je Povelje Grada Senja za mesopusnu i karnevalsku tradiciju uz 25. obljetnicu ljetnog karnevala 1997. godine.


Dobitnik je i priznanja Grada u prigodi 160 godina postojanja Gradske glazbe za sudjelovanje u radu orkestra i svekoliki doprinos afirmacije Gradske glazbe 2002. godine.


Također je dobitnik Povelje Grada Senja za 50 godina aktivnog članstva u Gradskoj glazbi Senj i veliki doprinos u očuvanju glazbeno-amaterskog stvaralaštva 2007. godine.


– Gospodin Vlahović je s Gradskim muzejom Senj veoma dobro surađivao i ovom izložbom želimo zahvaliti obitelji na darovanoj ostavštini Dragana Vlahovića koja je obogatila fundus Muzeja – ističe ravnateljica Ljubović.