30 dana od smrti

Održana sveta misa za preminulog biskupa u miru dr. Milu Bogovića

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Znanstvenik i prvi biskup Gospićko-senjske biskupije ostavio je neizbrisiv trag kroz mnoga djela i nacionalno svetište Crkve hrvatskih mučenika u Udbini čiji je idejni tvoracPovodom 30 dana od smrti biskupa u miru dr. Mile Bogovića večeras je u gospićkoj katedrali održana sveta koncelebrirana misa.


Kako se čulo tijekom propovijedi preminuli biskup u miru dr. Mile Bogović bio je istinski sin Crkve, ugledni povjesničar, autor pet knjiga i stotinjak tekstova povijesno-sakralne tematike.


Uz to je bio i neizostavan gost i sudionik mnoštva predavanja, promocija knjiga i važnih kulturno-društvenih događaja.
Dr. Mile Bogović sahranjen je u kripti katedrale Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću, a večeras je svetu misu predvodio biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić koji je u uvodnoj riječi naglasio vrijednosti prebogate ostavštine preminulog biskupa u miru.– Svi smo mi svjesni prolaznosti ovozemaljkskog života i činjenice kako je on samo etapa na našem putovanju prema vječnosti. Tek smo sada spoznali koliko nam nedostaje naš brat u Kristu Mile.


Njegove riječi i sadržaji koje je on izgovarao i stvarao. Ostavio je iza sebe mnoge vrijednosti na kojima mu moramo biti zahvalni. Hvala mu za sve te vrijednosti koje je s nama dijelio, koje nam je podario.


Zato molimo Gospodina da ga primi u svoje nebesko kraljevstvo i da naš brat u miru i vječnosti nastavi svoj put, naglasio je tijekom propovijedi biskup mons. Zdenko Križić.


Kao najveća vrijednost koju nam je ostavio dr. Mile Bogović svakako je Crkva hrvtsjkih mučenika na Udbini.


Ta je monumetalna građevina odmah nakon posvete i blagoslova postala nacionalno svetište koje svake godine posjećuje gotovo 50 tisuća hodočasnika iz Hrvatske i dijaspore, zadnjih godina obilaze ga i vjernici sa drugih kontinenata.


Uz to, biskup u miru dr. Mile Bogović najzaslužniji je okupljanje i Dan hravtskih mučenika koji se svake godine događa prve subote u rujnu, na čast i za spomen na Krbavsku bitku od 9. rujna 1493. godine kada je bitci protiv osvajača pod Udbinom „izginu cvijet hrvatskog plemstva“.