Plijeni pažnju

Sunčani sat na 45. paraleli turistička atrakcija na ulazu u Senj

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Sat postavljen na tom mjestu označava i da se nalazimo točno na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola te da smo od svakog od njih udaljeni točno 5 tisuća kilometaraTijekom cijele godine, a posebno ljeti, pažnju posjetitelja Senja plijeni Sunčani sat, svojevrsna zemljopisna atrakcija. Nalazi se na ulasku u Senj s riječke strane, a postavljen je točno na 45. paraleli na kojoj je smješten Senj.


Ujedno, sat postavljen na tom mjestu označava i da se nalazimo točno na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola te da smo od svakog od njih udaljeni točno 5 tisuća kilometara.


Sunčani sat je visoko uočljivo i nadasve zanimljivo zdanje na kojem se uz pomoć postavljenih šipki i sunčeve svjetlosti može očitati točno vrijeme, a uz njega je parkiralište i more pa puno putnika namjernika i turista stane i fotografira se, a stojeći na bijeloj liniji kažu »stojim na 45. paraleli«.
A da je Sunčani sat prava turistička atrakcija, svjedoče i društvene mreže koje su u svijet poslale niz lijepih fotografija iz Senja, od restorana, plaža, kafića, kulturnih znamenitosti i, naravno, popularnog Sunčanog sata.