Crvenokosa Zora

Senj u fokusu stranih TV ekipa

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Senj je nedavno bio domaćin sudionicima Harley Davidson showa te austrijskoj TV ekipi koja je snimala prilog o uskocima, a krajem mjeseca u Senj dolazi i francuska TV kuća ARTE snimati prilog o Crvenokosoj ZoriUnatoč skromnim prognozama na početku sezone, senjski turizam i u kolovozu bilježi znatno bolje rezultate od očekivanih. U prvih dvadeset dana kolovoza ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2019. ostvareno je 63,07 posto lanjskih dolazaka i 73,39 posto lanjskih noćenja.


»Iznimno smo zadovoljni rezultatima, znatno su viši od predviđanja, a i iznajmljivači su uglavnom zadovoljni popunjenošću svojih kapaciteta u ovim uvjetima«, kaže direktor senjske Turističke zajednice Viktor Samaržija i dodaje kako pozdravlja odluku Stožera Civilne zaštite Grada Senja o otkazivanju ljetnih manifestacija.


Rezervacije za rujan


»Iako sam prvotno bio protiv otkazivanja svih manifestacija, moram priznati da se odluka Stožera u konačnici pokazala ispravnom. Kod velikih okupljanja epidemiološke mjere vrlo je teško kontrolirati te smo odlukom o neodržavanju manifestacija izbjegli opasnost pojave žarišta, a sve u cilju da se sezona savjesno i odgovorno privede kraju.
Nadam se da ćemo na području Grada uspjeti održati dobru epidemiološku situaciju, budući da ima dosta rezervacija i za rujan, a koliko će ih se realizirati, ovisi o cjelokupnoj situaciji s obzirom da broj zaraženih u zemlji raste, a neke države su nas stavile na crvenu listu«, pojašnjava Samaržija i dodaje da neodržavanje manifestacija ne znači da nemaju posla, naročito administrativnog, a već se radi i na pripremi sljedeće turističke sezone.


Ugostili austrijski ORF3


S ciljem daljnje turističke valorizacije senjskog zaleđa, ovih dana kreću i radovi na izgradnji dvaju vidikovaca na biciklističkoj trasi koja inače prolazi duž cijelog senjskog zaleđa, od Vrataruše do Krasna, i dio je europske mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, a vodi od Španjolske do Cipra.


Uz to, senjski TZ je nedavno bio domaćin i sudionicima Harley Davidson showa koji su u okviru ove manifestacije, održane od 7. do 9. kolovoza u Novom Vinodolskom, razgledali i Senj i bili oduševljeni njegovim znamenitostima.


Tijekom kolovoza Senj je posjetila i austrijska televizijska ekipa iz TV kuće ORF 3 koja je uz domaćinstvo senjskog TZ-a snimala prilog o senjskim uskocima, a kako Samaržija najavljuje, krajem kolovoza u Senj dolazi i francuska TV kuća ARTE i snimat će prilog o Crvenokosoj Zori.


Podsjetimo, radi se o seriji za djecu snimljenoj u Senju po romanu Kurta Helda, a u prilogu koji će snimati francuska TV kuća riječi će biti o lokacijama iz ove serije, a razgovarat će se i sa živućim akterima iz Senja koji su sudjelovali u snimanju serije. Tako će još jedna lijepa priča iz Senja otići u svijet.Gradom tragom Crvenokose Zore


Roman »Crvenokosa Zora i njezina družina« napisao je Kurt Kläber pod pseudonimom Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugog svjetskog rata, a prvi put je objavljen 1941. godine. Istoimena TV serija u 13 nastavaka snimana je 1978. u Senju kao njemačko-švicarsko-jugoslavenska koprodukcija.


Radnja se odvija u Senju tridesetih godina 20. stoljeća, a Held je priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj.


Družina živi od sitnih krađa, ali kradu samo od bogatih. Paralelno sa sudbinama članova Zorine družine, teče i priča o sukobu lokalnih moćnika – bogatog seljaka Karamana i korumpiranog gradonačelnika sa siromašnim ribarom Gorianom, jedinim zaštitnikom siročadi.


Serija je i danas vrlo popularna, posebno na njemačkom govornom području. Na temu ove serije TZ Senj je za posjetitelje grada osmislio tematski put kojim ih crtani lik Crvenokose Zore u modernijem izdanju vodi kroz najvažnije lokacije u gradu i izvan grada, na kojima je snimana serija.


U seriji su, uz profesionalce, glumili i mnogi amateri iz Senja, pa su se i u Zorinoj družini našla dva dječaka iz Senja – Branko i Nikola. Uz njih su u seriji sudjelovali i brojni statisti iz Senja, a neke od njih još se uvijek može sresti na senjskim ulicama.