Otočac

Radovi na crkvenom tornju započeti pa prekinuti

Marin SmolčićCrkva Presvetog trojstva datira još iz 17. stoljeća i u nekoliko je navrata mijenjala izgled. Prva crkva izgorjela je u požaru 1648. godine, a nova crkva završena je tek 1702. godine. Od tih vremena crkva je stradala u još dva požara, a olujni vjetar je teško oštetio krov i otkinuo križ s tornja 1760. godine.


Obnovu crkve pomogla je tada i carica Marija Terezija. Od udara groma u potpunosti je opet izgorjela 1868. godine. Obnovu je pomogao i car Franjo Josip I. darovavši novoj crkvi četiri zvona.


Na pročelju crkve je naslikana freska “Kraljica Mira” 1916. godine, rad natporučnika 79. otočke pukovnije “Grof Jelacic” Maksimilijana Ducheka u spomen na poginule vojnike. Današnje zdanje nastalo je na starim temeljima dvaju objekata nestalih u požarima.
Crkva je znatno oštećena tijekom Domovinskog rata, ali nije poremećena njezina statika. Ipak, ovih se dana podigla medijska prašina oko ovog spomenika kulture jer su se na crkvenom tornju vidjeli radnici čije su aktivnosti vezane oko ugradnje opreme za mobilnu mrežu teleoperatera Telemach.


Na upit medija otočki župnik mons. Tomislav Šporčić tada je samo govorio kako je „sve dogovoreno“. Čini se da je pomalo „zaobilazio istinu“.


Prvi je reagirao Konzervatorski odjel u Zadru. Dolaskom na teren odmah su zaustavljeni svi radovi jer za bilo kakve zahvate na ovome spomeniku kulture trebaju dopuštenja ovoga odjela, struke i Gospićko-senjske biskupije.


Monsinjor Tomislav Šporčić dozvolio je da se u tornju otočke crkve uredi prostorija u kojoj će se montirati uređaji za 4G i 5G mrežu mobilne telefonije, a da pri tome nije konzultirao struku, nije realizirana studija utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje, dok je o svemu Gospićko-senjska biskupija obaviještena tek usmeno. Na ovaj način ne postoji niti dopuštenje župnog Pastoralnog vijeća do kojega zahtjev nikada nije niti stigao.


Iako je kod zvonika crkve već izgrađena prostorija i pripremljeni kanali za instalacije, sada je sve stalo.


U nekoliko navrata smo zvali otočku župu, ali bez odgovora. Naknadno nam se javio župnik Šporčić i na upit za sadašnju situaciju ukratko referirao kako će dopuštenje za nastavak radova tražiti Telemach te da on na to ne može utjecati.


Možda se sve ovo događalo „na svoju ruku“ i to u vrijeme špice godišnjih odmora. U svakom slučaju mediji se nadaju službenom obrazloženju cijele ove otočke zbrke.