Prvi snježni plašt

Velika promjena vremena: Zabijelila mitska hrvatska planina, snijeg padao i na Platku

Marin Smolčić, Hina, Portal Novi list

Foto NP Sjeverni Velebit

Foto NP Sjeverni Velebit

Ekipa čuvara prirode načinila je nekoliko fotografija novog snježnog plašta na Zavižanu i na Alanu, a snijega jutros ima i na vrhu Radeševa na PlatkuVelika promjena vremena zahvatila je u noći s petka na subotu Istru koja je uz hladnu frontu donijela naglo zahladnjenje i mjestimice jači razvoj oblaka s tučom, izvijestili su u subotu iz istarskog meteo portala Istramet i dodali da je u višim dijelovima Gorskog kotara pao i snijeg.


Snijeg je jutros padao i na vrhu Radeševa na Platku.


U okolici Umaga i Pazina oko ponoći bilo je obilnije tuče, a od ponoći najviše kiše palo je oko Učke (Falalelići 39 mm), na Labinštini (Jurazini 30 mm), Pazinu (23 mm) te u Bujama (21 mm).
S jačim zahladnjenjem kiša je u gorju postupno prešla u snijeg koji trenutno pada u višim dijelovima Gorskog kotara, a osjećaju pravog jesenskog vremena doprinosi i vjetar.


Istra se probudila na pravim jesensko-zimskim temperaturama pa je tako u Pazinu i Labinu izmjereno osam stupnjeva, Poreč je bio na devet, dok je u Puli i Umagu izmjereno 12 stupnjeva uz jaku buru.U nastavku dana očekuje se promjenjivo vrijeme uz buru.


Prema podacima istarske policije, jaka bura i kiša nisu uzrokovale većih problema u prometu tijekom noći, a zabilježeno je pet prometnih nesreća.


Budući da su za vikend najavljene nepovoljne vremenske prilike, kiša i grmljavinski pljuskovi, kolnici u Istri bit će mokri i skliski, a u takvim uvjetima povećava se i rizik nastanka prometne nesreće. Policija je stoga pozvala vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da održavaju sigurnosni razmak između vozila.


Naime, upravo je nepropisna ili neprilagođena brzina jedan od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća pa će tako istarska policija u nedjelju od 15 do 20 sati, na području cijele Policijske uprave istarske provoditi pojačani nadzor kontrole brzine kretanja vozila.


Prvi snježni plašt na Velebitu


Ukupna epidemiološka situacija ove godine se drastično poigrala s brojem posjetitelja u Kući Velebita u Krasnu. Izostale su mnoge učeničke i studentske ekskurzije, najvjerniji štovatelji ovoga originalnog postava.


Potvrdila nam je to ravnateljica JUNP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertć.


– Usporedili smo broj posjetitelja Kući Velebita s rezultatima u istom razdoblju prošle godine. Tada smo do sredine mjeseca rujna imali 9 800 posjetitelja, a ove godine nešto manje od 3 700. Ono što nas je sve ugodno iznenadilo jest broj posjetitelja u nacionalnom parku.


Prošle godine taj broj je iznosio 17 700 posjetitelja, dok nas je do sada ove godine posjetilo 17 100. S obzirom na činjenicu da smo zbog COVID-19 proljetos bili zatvoreni dulje od mjesec dana, ovo su svakako ohrabrujuće brojke, ističe ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.Doznajemo kako je na Velebitu jutros počeo padati snijeg, što u tim područjima Velebita nije pretjerana novost.


Ekipa čuvara prirode načinila je nekoliko fotografija novog snježnog plašta na Zavižanu i na Alanu.


Ovo ne znači da u ovakvim vremenskim uvjetima nema zaljubljenika u Velebit. Ne idu daleko već im je dovoljno da na licima osjete prve snježne pahulje. Na mitskoj planini koja uvijek ima svoje poklonike.