Obilježavanje

Prije 120 godina u Gospiću je osnovan prvi tenis klub

Marin Smolčić

Foto N. Mraović

Foto N. Mraović

Prije 120 godina na ovome mjestu tenis nije igrala samo tadašnja elita, nego su se u rad kluba postupno uključivali brojni građaniNa istom mjestu gdje je u srpnju 1900. godine u park-šumi Jasikovac pored Gospića osnovan prvi tenis klub u ovom dijelu Europe održana je sinoć mala svečanost, uz izvlačenje parova i redoslijeda natjecanja za tenis-turnir koji će se od večeras odigrati na terenu Balinovac.


Ovom je prigodom dr. sc Ivan Brlić, znanstvenik iz Instituta „dr. Ivo Pilar“ održao prigodno predavanje vezano uz 120 godina igranja tenisa u Gospiću.


– Na ovome mjestu se u srpnju 1900. godine sastao Osnivački odbor kojim je pokrenut teniski klub Gospić. Igralo se tada po engleskim pravilima što znači da je Gospić tada išao u korak s vremenom.
Postoje indicije da se tenis u Gospiću igrao i ranije, ali su prije 120 godina osnivanjem prvog lokalnog kluba bili udareni temelji igranja modernog tenisa na širem području južne Europe. Meni je vrlo drago da današnji gospićki klub dalje promiče i cijeni ideju vezanu uz teniske početke, kako u samom Gospiću, tako i daleko šire.


Prije 120 godina na ovome mjestu tenis nije igrala samo tadašnja elita, nego su se u rad kluba postupno uključivali brojni građani. Tenis je tada bio sportska priča oko „Sokolstva“, sportskog druženja i zabave tako da je njegov značaj daleko veći.


Gospić je uskoro po početku igranja tenisa imao čak pet igrališta, što je za tadašnji mali gradić bilo jako puno, naglasio je tijekom predavanja dr. sc. Ivan Brlić.


Gospić trenutno ima dva tenis-terena na Balinovcu.


Na jučerašnjem ždrijebu prijavilo se pet tenisačica, 27 muških te 10 muških parova koji će snage odmjeriti na turniru što će započeti večeras povodom Dana Grada Gospića i potrajati do 26. srpnja.