ODRŽAN SASTANAK

Pomoć pacijentima i zdravstvenim djelatnicima u Lici, uvodi se sustav tele-medicine

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

"Hrvatski zavod za hitnu medicinu ima mogućnost praćenja i slanja podataka o pacijentima putem tele-medicine. Mislim da je to jako važno, posebice u ovako velikoj županiji", rekla je Maja Grba BujevićGOSPIĆ – Na današnjem sastanku održanom u prostorijama Ličko-senjske županije okupili su se svi ravnatelji Domova zdravlja sa ovih prostora. U nazočnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Majom Grbom Bujević i župana dr. Darka Milinovića razgovaralo se o što efikasnijim koracima vezanim uz epidemiju COVID-19, kao i o brojnim novim aspektima kvalitetnije medicinske pomoći.


Obraćajući se medijima prim. mr. Maja Grba Bujević istaknula je novost u zdravstvenom sustavu uz pomoć tele-medicine.


“Hrvatski zavod za hitnu medicinu ima mogućnost praćenja i slanja podataka o pacijentima putem tele-medicine. Mislim da je to jako važno, posebice u ovako velikoj županiji gdje su udaljenosti od pacijenata ponekad vrlo velike. Danas smo ovdje zbog dva pod-projekta.
Jedan je osiguranje EKG holtera, a drugi je osiguranje tlaka, funkcija koje se obavljaju u matičnom domu zdravlja i onda se tele-medicinski prenosi u ustanovu koja je ovlaštena za očitavanje tih nalaza i pacijent tu uslugu ubrzo dobije u svom Domu zdravlja. Tako ne mora putovati, a mi skraćujemo liste čekanja koje su bile do sada jer se sve rješava tele-medicinski.


Drugi projekt je e-usavršavanje što znači da svi zdravstveni i nezdrastveni radnici putem zavoda za hitnu medicinu mogu pratiti stručna predavanja. Na ovaj način doznaju sve što ima novoga na polju medicine i ne moraju putovati u Zagreb da bi slušali predavanja. Dr. Milinović i ja smo se dogovorili da to svakako treba Ličko-senjskoj županiji. Tako ćemo tu vrstu usluga približiti zdravstvenim djelatnicima.


Foto Marin Smolčić


Što se tiče holtera oni će se odnesti pacijentima kući, a nakon toga će se svi podaci očitavati tele-medicinski, što je posebno važno kada su u pitanju nepokretni ili dislocirani pacijenti. Do sada je to bilo složeno jer su se pacijenti vozili u Domove zdravlja. Drago mi je što su ovdašnji ravnatelji Domova zdravlja pokazali veliko zanimanje za oba projekta. Već narednog tjedna krećemo u izvide prostora i postavljanje opreme, a kompletmna usluga mogla bi u roku mjesec dana biti dostupna liječnicima i pacijentima, rekla je prim. mr. Maja Grba Bujević.


Domaćin sastanka župan dr. Darko Milinović informirao je nazočne o sadašnjoj epidemiološkoj situaciji na području ove županije. Danas pet pozitivnih nalaza, četiri u Gospiću i jedan u Brinju.


To su sve pacijenti zaraženi u prethodnim kontaktima. Do sada imamo 172 oboljela, 122 je izliječeno, 45 je aktiivnih slučajeva i 214 ih je u samoizolaciji. Većina oboljelih imaju blažu epidemiološku sliku i dobro se osjećaju. U bolnici je samo jedan pacijent, nije na respiratoru i dobro se osjeća.