Donji Starigrad

Plaćaju porez kao Dubrovnik, Poreč i Opatija, a nemaju ni ceste ni trgovine ni plaže

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Iako je senjski gradonačelnik najavio promjenu, vlasnicima kuća su početkom ove godine stigla porezna rješenja po najvećoj stopi poreza. I to za mjesto u kojem nema restorana, trgovine, pristojne ceste...SENJ – Na 25. kilometru od Senja u smjeru Karlobaga, od Jadranske magistrale do mora vodi 3,5 kilometara uska, krivudava i dobrim dijelom derutna cesta. Vožnja ovom dionicom do Donjeg Starigrada najbolje potvrđuje dilemu je li u pitanju turizam ili avanturizam.


Cesta je puna zavoja, rupa i vjerojatno je jedina na području grada Senja (ali i šire) koja nema niti metra zaštitne ograde. Čak niti ondje gdje se ispod ceste nalaze ponori dubine stotinjak metara. Na dvadesetak mjesta uz cestu mještani su izgradili ugibalište jer je cesta toliko uska da se onda ne mogu mimoići dva automobila. Nekoliko ugibališta izgradio je i Grad Senj.


Ta je dionica sada pod ingerencijom Županijske uprave za ceste (ŽUC) iz Gospića čiji direktor Luka Matijević navodi probleme vezane uz njenu sanaciju.


Malo stanovnika
– Na području ŽUC-a ima 1.130 kilometar cesta kojima treba dodati i 250 kilometara u gradu Gospiću. Zbog malog broja stanovnika i vozila, a tako i sredstava, nemoguće je raditi neke veće sanacije nekolicine manjih dionica. Ovih je dana ŽUC na ovoj dionici do Donjeg Starigrada postavio nekoliko prometnih znakova. Do sljedećeg zahvata valja pričekati, kazao nam je Matijević.


Kada je prije desetak godina u Donji Starigrad stigao toliko željeni vodovod dio ceste je bio strahovito uništen. Tih 600-800 metara ceste prekrio je novi sloj asfalta. Ostalo je kao prije 60 godina kada je Donji Starigrad cestom spojen s magistralom.


Još jesenas smo gradonačelnika Grada Senja Sanjina Rukavinu (HDZ) pitali za ove infrastrukturne probleme, ali i za jedan važan detalj: Zbog čega vlasnici kuća za odmor u Donjem Starigradu porez plaćaju po najvećoj poreznoj stopi, odnosno 15 kuna za metar četvorni?Kao i u Dubrovniku, Opatiji, Poreču, Crikvenici… Odgovor gradonačelnika bio je da će se to uskoro promijeniti. Unatoč toj izjavi, vlasnicima kuća u Donjem Starigradu su početkom ove godine »uredno« stigla porezna rješenja po najvećoj stopi poreza.


I to za mjesto u kojem nema restorana, trgovine, pristojne ceste, WC-a… Čak su i dvije jedine plaže u mjestu sami mještani sagradili.


Računi uredno stižu


Ono malo stalnih žitelja ovoga sela uporno tvrdi da bi se u Donjem Starigradu puno toga izgradilo i popravilo kada bi tamo živjelo više ljudi. S dvadesetak stalnih žitelja Donji Starigrad je potpuno nezanimljiva sredina. Čak i u vrijeme političkih kampanja i izbora.


Ostalih osamdeset kuća pune su samo po mjesec ili koji dan više ljeti.


Unatoč tome svi vlasnici kuća tijekom cijele godine redovno dobivaju račune za »hladni pogon« odvoza smeća, paušale za vodu iako nije potrošena niti jedna kap, za naplatu komunalnih naknada.


Pa ako nema skrbi za osnovne probleme Donjeg Starigrada, svi računi ipak redovno stižu na naplatu.