Akcija

Navala za cijepljenje protiv gripe u Lici

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Zainteresiranost građana za cijepljenje protiv gripe ove je godine ekstremna pa su se prispjele količine cjepiva vrlo brzo istrošileVeć drugoga dana najavljene i netom započete akcije cijepljenja protiv gripe u Ličko-senjskoj županiji doslovno su planule prve 2000 pristiglih doza koje su se raporedile u Zavodu za javno zdravstvo, liječnicima obiteljske medicine i u gospićkoj ljekarni „Pablo“. Sutiaciju nam je pojasnio vodeći epidemiolog ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ivan Stanić.


– Na području Ličko-senjske županije godišnje se protiv gripe u prosjeku cijepi oko 4000 osoba pa je zbog trenutne epidemiološke situacije za ovu godinu zatraženo još dodatnih 1000 doza, dakle sveukupno 5000 doza cjepiva.


U prvoj distribuciji stiglo je 2000 doza koje smo poslali cjepiteljima na području županije. Zainteresiranost građana za cijepljenje protiv gripe ove je godine ekstremna pa su se prispjele količine cjepiva vrlo brzo istrošile.
Protiv gripe se nije kasno cijepiti u studenom niti u prosincu pa nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu s jednim dijelom ukupne količine cjepiva. Narednog tjedna stiže nova pošiljka cjepiva i cijepljenje će se nastaviti od ponedjeljka.


Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 Zavod za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite.


Cijepljenje će ZZJZ Ličko-senjske županije osigurati samo za osobe s povećanim rizikom od komplikacija gripe koje nemaju svog izabranog liječnika na području Ličko-senjske županije, rekao nam je dr. Ivan Stanić.


Osim rizične skupine građana zainteresiranost za cijepljenje protiv gripe ove je sezone znatno povećana i kod mlađe populacije koja dosadašnjih godina nije iskazivala pretjeranu brigu vezanu uz ovu bolest.