Dvije zvijeri

Na Senj se sručila i sibirska hladna fronta i mitska bura, osjećaj hladnoće je -20

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Puhala je snažno, kako samu u Senju zna, mjerilo se je 12 metara u sekundi. Prašilo je na sve strane, more prepuno pjene, a pometala je i sve što joj se našlo na putuU Senju hladno. Oko 11 sati bilo je minus 4, a kako piše na portalu senjske meteorološke postaje osjećaj hladnoće bio je minus 20 radi jake bure.


Tako su Senjani imali dvije zvijeri, osim sibirske hladne fronte nazvanu „Zvijer“ tu je bila i druga zvijer-poznata senjska bura.


Puhala je snažno, kako samu u Senju zna, mjerilo se je 12 metara u sekundi. Prašilo je na sve strane, more prepuno pjene, a pometala je i sve što joj se našlo na putu pa je grad odjednom postao čist, a u „borbu“ s burom pješice je išao samo onaj tko je morao.
Fenomen senjske bure zaslužan je da je Senjsko je područje “najburovitije” u Hrvatskom primorju jer je tu bura najčešća, najdugotrajnija i prema prosječnoj brzini i najjača. Ovaj prirodni fenomen izuzetno je zanimljiv i znanstvenicima pa se zato senjska bura dugo prati.


Bura je vjetar koji nastaje zbog nagle promjene tlaka između kopna i morske površine. Obrušava se s kontinenta na more te vijugajući niz planinske tjesnace i dostiže vrlo velike brzine, a puše na mahove.


U Senju puše poznata Senjska bura koja se stvara na Vratniku, pa je Senjanima jedini izbor živjeti s njom i s burom doživljaja koje im priušti.A bura sa zdravstvenog stajališta i nije tako loša, pozitivno utječe na zdravlje, primjerice hodanjem po buri vježbaju svi mišići tijela, udahom bure otklanjamo ugljičnu kiselinu iz tijela, bura čisti dišne organe, nakon šetnje po buri srce radi krepkije, a želudac traži nadoknaditi potrošeno.


Vrhunac burnih blagodati je dug i miran san, ona onemogućuje množenje mikroorganizama jer ih odnese i prije nego ulove maha, pa bi kako kažu Senjani trebala bi otpuhati i COVID 19.


Općenito bura izaziva vedrinu i živahnost, bolje raspoloženje, odgovara i reumatičarima, a s njom raste i hormon sreće. Uz to, bura raspršuje sol po travi i u kombinaciji sa aromatičnim travama janjetini daje nezamjenjiv okus, a dobri pršuti su samo oni koji se suše na buri.


U subotu su na svoje došli i dečki iz Storm Chasing Teama, skupina entuzijasta- lovca na buru.


I dok za burnog zimskog vremena svi traže topli zaklon, upravo takvo vrijeme je Stromsima izazov i pustolovina.Tada odlaze na poznate lokacije tzv. burnjake mjeriti snagu bure i kako su nam rekli, spremaju se kasno navečer na mjerenje jačine bure, a najjači udari bure provjereno su na prostoru oko tvrđave Nehaj.


Nema sumnje da je bura u genima Senjana. Često je i psuju, a još češće je zovu za kišnog vremena. Tad se čuje „Kad će bura da malo raščara vo gnjilo vrime?“


Legende o buri


U narodnim vjerovanjima, postoje razne legende o buri. Među ostalim književnik Petar Zoranić u svom romanu Planine zapisao je narodnu priču u kojoj je bura mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda.


Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i jednom prilikom izjavila je da je ljepša i od samih besmrtnih vila.


Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao. Od njenih uzdaha nastaje snažan i hladan vjetar, bura.


Prema drugoj legendi, bura je djevojka koja se muči i ranjava po krovovima i drveću kad netko opsuje vjetar.


Za osvetu, onome tko je opsovao vjetar iskrom iz dimnjaka može zapaliti kuću. Zato se prema narodnom običaju buru nikad ne smije psovati.


Izreke o buri


Kad jedrim ja ne jedri ti!
Nemoj buri prkositi!
Senjska bura je vladar Senja!
Bura je sestrica Senja!
Čuvaj se senjske bure i brkate cure!
Kad je bura valja svaka cura!
Nema zime bez bure!