Ozelenjivanje

Lika uskoro bogatija za 354.000 sadnica drveća

Marin Smolčić

Ukupna vrijednost radova za četiri ugovorena projekta iznosi 9,8 milijuna kuna

Ukupna vrijednost radova za četiri ugovorena projekta iznosi 9,8 milijuna kuna

Na području šumarije Korenica u tijeku je završna faza EU projekta ozelenjavanja požarima uništenih površinaSvake godine šumski požari devastiraju mnoge površine i šumska bogatstva Like. Najčešće su to rezultati benignih paljevina suhe trave i korova koji se zbog nepažnje palitelja otmu kontroli i onda načine milijunske štete. Šumari se ipak ne predaju.


Iz Uprave šuma Podružnice Gospić kazuju da trenutno provode radove sadnje sadnica sufinancirane sredstvima EU fondova. Ukupna vrijednost radova za četiri ugovorena projekta iznosi 9,8 milijuna kuna, uz intenzitet javne potpore od 100 posto.


Evo što nam je o svemu rekao voditelj Podružnice Gospić Mario Stilinović:
– Uprava šuma Podružnica Gospić od samih početaka aktivno sudjeluje u pripremi i provedbi raznih projekata sufinanciranih EU sredstvima. Projektnu dokumentaciju, kao i samu prijavu projekata na natječaje, odrađujemo vlastitim kapacitetima, dok za potrebe same sadnje sadnica dodatno zapošljavamo sezonske radnike, ističe Mario Stilinović.


Doznajemo da je cilj ovih projekata prevođenje degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika. Radovi pripreme staništa i same sadnje sadnica su tijekom 2019. i prošle godine u potpunosti provedeni na području šumarija Gospić i Perušić te je u njihovoj realizaciji sudjelovalo 120 radnika. Trenutno se radovi provode na području šumarije Korenica i njihov se završetak očekuje tijekom jeseni ove godine.


– Realizacijom projekata konverzija formiramo stabilne mješovite sastojine, čime direktno utječemo na poboljšanje biološke raznolikosti, poboljšanje apsorpcije ugljika te otpuštanje kisika, što je u skladu s ekotrendovima cijele Europe.


Ugovori su sklopljeni tijekom mjeseca svibnja 2018. godine, uz rok provedbe od 36 mjeseca. U njima je predviđena sadnja ukupno 354.000 sadnica, na površini od 153,62 hektara. Do sada je u potpunosti provedena konverzija na površini 98,58 ha, gdje je posađeno ukupno 216.400 sadnica, od toga je 171.325 sadnica obične smreke, 17.841 hrasta lužnjaka, 24.980 obične bukve, 1.315 gorskog javora te 939 sadnica divlje trešnje, definirao nam je voditelj UPŠ-a Podružnice Gospić Mario Stilinović.


Planom radova za ovu godinu predviđena je sadnja na preostaloj površini, odnosno na 55,04 ha, gdje će biti posađeno 137.600 sadnica obične smreke, čime će sva četiri projekta biti u potpunosti uspješno provedena.