Porasli vodostaji

Lici opet prijete poplave zbog obilnih kiša, a stiže i snijeg

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Sinoć su drastično porasli vodostaji rijeka Novčice, Like i BogdaniceNakon dva dana obilnih kiša u ličkoj regiji je po četvornom metru palo od 70 do 80 mm oborina.


Kiša koja i dalje pada pozvala je Ličane na oprez zbog mogućih poplava, a sve je dodatno „začinilo“ jako jugo.

Čini se kako kiša već noćas i sutra prelazi u snijeg pa se vozače poziva na pojačani oprez jer će uvjeti za vožnju biti opasni zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.


Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača do 20 cm, osobito u Lici i Gorskom Kotaru.Sinoć su drastično porasli vodostaji rijeka Novčice, Like i Bogdanice.


Kod Murković mlinice u Gospiću jaka južina je srušila blagdanski nakit pa se i veliki jelen našao u blatu.Za Kosinjsku regiju još nema ugroze od poplava rijeke Like jer se preko HE Sklope trenutno prelijeva oko 250 lubika vode u sekundi, dok je Lipovo polje gotovo bez izljevanja iz vodotoka.


Prirodni odušak Markov ponor za sada guta dovoljne količine vode pa vodostaj Like još ne vrši poplave prometnica i kuća. Ostaje pitanje kako će se ovo razvijati kada za dan-dva do Kosinja stignu sve nabujale vode iz gornjega sliva rijeke Like i mnoštva njeznih pritoka.