Rođendan Oca domovine

Ličani slave dan svoje županije: Vijenci i svijeće u spomen najzaslužnijima

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićGOSPIĆ Datum rođenja dr. Ante Starčevića, Oca domovine, od 1993. godine slavi se kao Dan Ličko-senjske županije.


Ovim povodom održane su danas komemoracije ispred rodne kuće Oca Domovine dr. Ante Starčevića u Velikom žitniku, ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i kod spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.


Komemoracija je potom održana i kod spomenika poginulim hrvatskim policajcima u Rizvanuši podno Velebita.
U Velikom Žitniku se Ocu domovine najprije poklonilo izaslanstvo Ličko-senjske županije, dok je u ime oporbenog kluba HSP-a u županijskoj skupštini na komemoraciji je nazočio predsjednik Milan Mataija.


Uslijedilo je izazslanstvo brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Gospića i Ličko-senjske županije.


Foto galerija: Ličani slave dan svoje županije / Foto Marin Smolčić Foto: Marin Smolčić


Komemoraciji u središtu Gospića pridružili su ministar branitelja Tomo Medved, predsjednik županijske Skupštine Marijan Kustić, izaslanstvo Policijske uprave ličko-senjske, brojni branitelji i građani Gospića.


Polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je i u Rizvanuši gdje se komemoraciji priključio general Mladen Markač, ratni zapovjednik Hrvtske policije koji je cijeloga rata obilazio policijske postrojbe u Lici i na Velebitu. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik vlč. Mario Vazgeč.


Većina poginulih policajaca koji su branili Liku i Hrvatsku u velebitskim gudurama bili su pripadnici riječke postrojbe specijalne policije „Ajkule“.


Njima su se danas poklonili članovi obitelji i brojni suborci. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik vlč. Mario Vazgeč.


Zbog naputka vezanog uz preporuku Stožera civilne zaštite danas je izostala svečana sjednica županijske Skupštine, po drugi puta od postojanja Ličko-senjske županije.