Podsjećanje

Komemoracijom se prisjetili operacije “Medački džep”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Hrvatska vojska i policija oslobodila je nekoliko sela na ovome području, skraćena je crta bojišnice i uklonjena stalna topnička ugroza GospićaTopnička razaranja Gospića i okolice od strane pobunjenih Srba iz smjera Divosela trajala su dok se na današnji dan 1993. godine nije pokrenula vojno-redarstvena operacija „Medački džep“.


Tada je u ranim jutarnjim satima 9. rujna iz tri pravca krenula operacija koja će zauvijek utišati salve neprijateljskog topništva i raketnih sustava.


Na smjeru Ornice-Čitluk nositelj operacije bila je 9. gardijska brigada „Vukovi“ pod zapovjedništvom generala Mirka Norca. Područje Velebita pokrivala je Specijalna policija pod zapovjedništvom generala Mladena Markača, dok su pravcem od Divosela nadirale Domobranska bojna Lovinac, Domobranska bojna Gospić i 111. Domobranska pukovnija i 71. bojna VP Rijeka. Proboj je okončan za nekoliko sati.
Ovoj operaciji prethodili su stalni teroristički upadi neprijatelja na slobodni teritorij, kao i pregrupiranje i dovođenje svježih snaga kako bi presjekle komunikaciju Gospić-Karlobag. Ovaj vojni podvig osmislila je skupina hrvatskih časnika koje je predvodio načelnik Glavnog Stožera OS RH general Janko Bobetko.Pri tome je Hrvatska strana imala šestoricu poginulih vojnika i sedmoricu poginulih policajaca, kao i više desetaka ranjenih vojnika i policajaca.


Ovi detalji o operaciji Medački džep čuli su se danas tijekom komemoracije od pukovnika Miodraga Hećimovića, zapovjednika 3. bojne 9. gardijske brigade.


Tijekom komemoracije vijence su položili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvima Ministarstva obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, uz kojega je bio jedan od ratnih zapovjednika Specijalne policije general Željko Sačić, kao i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Ernest Petry gradonačelnik Gospića Karlo Starčević predstavnici, vojske, policije i mnogi građani.Tijekom središnjeg obilježavanja operacije Medačkog džepa nazočnima se obratio ministar obrane RH i izaslanik Vlade RH Mario Banožić.


– Hrvatska vojska i policija oslobodila je nekoliko sela na ovome području, skraćena je crta bojišnice i uklonjena stalna topnička ugroza Gospića. Na ovaj način je dobivena i bitka za Velebit i osujećena je ideja agresora da Hrvatsku presiječe na dva dijela.


Domovinski rat nikada ne smije biti podloga za bilo kakve sukobe, politička djelovanja ili nesporazume. Zbog ovih 13 i svih ostalih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. To je osnovna poruka koja se tiče svih nas. Živjeli i nadam se da se vidimo dogodine, rekao je ministar Banožić.Izaslanik predsjednika RH, načelnik Glavnog Stožera OS RH admiral Robert Hranj u svojem je govoru spomenuo žrtve svih hrvatskih branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.


– Njima sve dugujemo i naša je zadaća čuvati spomen na njih i njihovu žrtvu. Prije 28 godina Gospić je bio izložen stalnom stradanju i topničkim napadima neprijatelja, strahu, neizvjesnosti, ali i hrabrosti i prkosa. Operacija „Medački džep“ nije najveća i najsloženija operacija u Domovinskom ratu, ali je izvršila sve svoje zadane ciljeve i dokazala agresoru da se njegove ratne torture neće trpjeti.


Ova je operacija dokazala da je Hrvatska vojska stasala u respektabilnu vojnu silu čija snaga leži u domoljublju, profesionalizmu, dragovoljnosti i visokom moralu svih njegovih pripadnika. Nakon dvije godine dogodila se Oluja, osloboditeljska operacija kao kruna Domovinskog rata, istaknuo je admoiral Hranj.Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje služena je u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a predvodili su je župnik u Gospiću preč. Marinko Miličević i vikar don Anđelko Kaćunko.


Polaganje vijenaca i paljenje svijeća potom je održano ispred spomen-obilježja u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi u Gospiću. Nastavljeno je kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši podignutom u čast poginulim pripadnicima Specijalne policije.