NP Sjeverni Velebit

I dalje ima snijega na Premužićevoj stazi na Velebitu

Marin Smolčić

Foto NP Sjeverni Velebit

Foto NP Sjeverni Velebit

Konac je mjeseca svibnja, a vrhovi Velebita još se bijele pod snijegomTopliji dani na Velebit privlače sve više planinara i izletnika koji žele posjetiti najveću hrvatsku planinu.


Pri tome je Premužićeva staza svakako je najpopularnija velebitska dionica što je proteže na 57 kilometara duljine i povezuje teren od Planinarskog doma na Zavižanu (1594 m/nv), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m/nv) do Oštarijskih vrata (927 m/nv) i Stupačinova kod Baških Oštarija.


Konac je mjeseca svibnja, a vrhovi Velebita još se bijele pod snijegom. Umjesto pojašnjavanja stanja na terenu, ekipe iz NP Sjeverni Velebit jučer su obišli dio Premužićeve staze koji se nalazi unutar parka i objavili foto-galeriju sa tih prvih 16 km staze.

– U ovoj foto galeriji možete vidjeti stanje na Premužićevoj stazi. Na dijelovima ima još dosta snijega, posebno od dijela kod Crikvene do Alana, te je stoga potreban oprez prilikom prolaska staze, ističe se na službenom webu NP Sjeverni Velebit.


Dijelovi ove popularne izletničke staze koji su izloženi Suncu sada su sasvim prohodni, dok su oni u sjenovitim dijelovima još uvijek pod snijegom koji bi se mogao zadržati i veći dio lipnja.